Претрага
[rstr_selector]

Pomoć za socijalno ugrožene porodice

Upravni odbor čačanskog Centra za socijalni rad utvrdio je iznose novčanih sredstava koji će biti dodeljeni korisnicima centra na ime nabavke školskog pribora i ogreva. Goran Javorac, sociolog Centra za socijalni rad, kaže da je za ogrev izdvojeno sedam miliona i petsto hiljada dinara, a za školski pribor 400.000 dinara.

– Centar je doneo odluku da se korisnicima obezbedi ogrev u iznosu od 12.000 dinara za nastupajuću zimsku sezonu. Takođe je odobren školski pribor za porodice koje imaju jedno dete u iznosu od 1.500 dinara, dvoje dece 3.000 dinara, a troje i više dece 4.500 dinara. Pravo na ogrev imaju korisnici novčane socijalne pomoći i privremene novčane pomoći. Pravo na školski pribor, pored ove dve kategorije korisnika, imaju i deca koja se nalaze u hraniteljskim porodicama, kao i porodice koje se nalaze u teškom materijalnom stanju i za koje naši stručni timovi procene da je neophodna nabavka školskog pribora njihovoj deci, objasnio je Javorac.

Centar za socijalni rad već ima napravljen spisak ugroženih porodica, ali Javorac kaže da svi korisnici koji smatraju da mogu ostvariti ovo pravo, mogu lično da podnesu zahteve.

Nekoliko stotina ugroženih dobiće novčanu pomoć

– Po našoj proceni 613 korisnika trenutno ostvaruje pravo na novčanu socijalnu pomoć i privremenu novčanu pomoć, a očekujemo da će ove godine 625 porodica dobiti ogrev, kaže Javorac.

Što se tiče pomoći u vidu pribora za školu, prethodne godine 68 porodica dobilo je pomoć za jedno dete, 49 za dvoje i 27 porodica za troje i više dece. U Centru za socijalni rad smatraju da se ta dinamika neće mnogo promeniti ni ove godine.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *