Претрага
[rstr_selector]

Pomognimo pticama da prebrode hladne dane

Srbija se nalazi u periodu kada je okovana snegom i ledom, kada su pojedine reke i jezera, bare i ribnjaci zaleđeni zbog čega ptice teško dolaze do hrane. Milan Ružić, ornitolog iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, kaže da ljudi mogu da pomognu pticama da prebrode ovaj hladan period, najpre onim manjim pticama u gradskim sredinama, a potom i onima koje se nalaze na većim stajaćim i tekućim vodama. Ružić naglašava da pticama nikako ne treba davati slanu hranu jer to može dovesti do njihovog uginuća.
– Ovi hladni dani ne pogoduju pticama zbog čega svake zime apelujemo na ljude da im pomognu. Pomenuću najpre neke vrste koje žive u gradovima u blizini kuća i stanova, ali i u blizini seoskih domaćinstava. To su pre svega male ptice pevačice kao što su dve vrste vrabaca – vrabac pokućar i poljski vrabac, senice, neke vrste zeba itd. Te male ptice u toku zime možete nahraniti suncokretom koji je svež, nije pečen i nije posoljen. Suncokret je energetski jaka hrana i zadovoljiće njihove osnovne potrebe kako bi prebrodilе ove hladne dane. Nikako se ne preporučuje da se pticama daje hleb, bilo u zimskom, bilo u letnjem periodu, naročito ne beli hleb jer sadrži veliku količinu soli i kvasca što šteti njihovom probavnom sistemu, rekao je Ružić i dodao da hranilicu možete napraviti od neke stare flaše ili od drveta u obliku levka.

Ugroženije ptice u vodenim staništima

Ovih dana se mnogo više pažnje poklanja pticama iz vodenih staništa, kaže Ružić, zbog čega članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije obilaze sve veće vode na teritoriji naše zemlje.
– U toku zime, obično sredinom januara, članovi našeg Društva zajedno sa volonterima sa kojima sarađujemo, a njih je preko 300, obilaze sve stajaće i tekuće vode na teritoriji Srbije i tada zabeleže oko 350.000 ptica. Tu spadaju sve vrste pataka, gusaka, gnjuraca, čaplji, kormorana, pa čak i poneka roda. Te ptice su u ovom periodu izuzetno ugrožene jer su sve velike, pre svega stajaće vode, zaleđene pa su ptice onemogućene da na njima borave i da se prehrane. Ukoliko u blizini vaših kuća imate divlje patke, labudove, liske ili ptice sličnog kova možete ih nahraniti žitaricama, recimo kukuruzom ili pšenicom, pa čak možete da im date i prekrupu za živinu, dakle nešto što nije slano i što nema aditiva u sebi. Slana hrana je veliki problem jer ptice ne mogu da vare takvu hranu, osim određenih vrsta morskih ptica koje mi ovde nemamo. Nakon uzimanja slane hrane ptice imaju problem sa varenjem, uništava im se flora creva a to je kobno u ovom periodu jer ne mogu da se oporave, gube na telesnoj masi, prestaju da jedu i drugu hranu i nakon nekoliko dana mogu i uginuti, objasnio je Milan Ružić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *