Претрага
[rstr_selector]

Pomor pčela u Prijevoru

Početkom nedelje u čačanskom selu Prijevor došlo je do masovnog pomora pčela u vlasništvu Radivoja Vasilijevića iz Trbušana. Vasilijević je pčelinjak, s početka sezone cvetanja bagrema, preselio u Prijevor na imanje svoga prijatelja na kome je i zatekao otrovana 43 pčelinja društva.

O ovom incidentu, obavešteni su sva četiri udruženja pčelara, veterinarska inspekcija i policija, ali još uvek niko u ovim službama nije utvrdio kako je došlo do kompletnog pomora u košnicama.

– Čim se taj incident dogodio, otišao sam sa vlasnikom pčelinjaka na lice mesta i na prvi pogled moglo se uočiti da se radi o namernom trovanju pčela, jer na samo dvadesetak metara postoji drugi pčelinjak čije leglo je potpuno zdravo. Takva pojava ukazuje da nije reč o trovanju koje je moglo uslediti nakon prskanja voća pesticidima – priča Dragomir Zrnić, predsednik Udruženja pčelara „Čačak“ i dugogodišnji pčelar. On smatra da je ovaj pomor pčela namerno izazvan.

– Zabrinjavajuće je kakvu smo proceduru prošli dok ovaj slučaj nismo procesuirali pred nadležnim organima kako bi se pronašli vinovnici ovog dela. Ispostavilo se da u Čačku ne postoji služba koja se bavi istraživanjem ovakvih nemilih događaja. U veterinarskoj inspekciji rekli su nam da ne postupaju po namernim slučajevima trovanja pčela, zbog čega je ovaj slučaj preuzela policija, iako to nije njen posao – smatra Zrnić i procenjuje da je biološka šteta naneta pčelinjaku, daleko veća od oko 6 000 evra, koliko vrede 43 pčelinja društva.

– Čačanski pčelari ne pamte da se ikada ovako nešto dogodilo. U svakoj košnici pronađeno je od četiri do pet kilograma uginulih pčela, pri čemu u mnogima nije bilo preživelih jedinki. Svi smo u strahu od pomisli da postoji neko ko je kadar da ovako nešto uradi – zabrinuto zaključuje Zrnić.

Prema navodima Biljane Nastić, koja je u čačanskoj Policijskoj upravi zadužena za odnose s javnošću, policija je postupala po ovom slučaju.

– Postupajući po prijavi oštećenog, koji je izjavio da su mu na neutvrđen način otrovane pčele, policijski službenici su izvršili kriminalističko-tehničku obradu lica mesta i forografisanje. Uzeti su uzorci uginulih pčela kako bi se u postupku veštačenja utvrdio tačan uzrok trovanja – navela je Nastićeva dodajući da će policija nastaviti da radi na utvrđivanju okolnosti ovog događaja.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести