Претрага
[rstr_selector]
Фото: ЈП „Рзав”

Poskupljenje vode sa vodosistema ,,Rzav” od 1. januara

JP ,,Rzav” iz Arilja donelo je odluku o povećanju cene vode od 1. januara naredne godine, a da li će i lokalne samouprave Čačka, Arilja, Lučana, Požege i Gornjeg Milanovca koje se snabdevaju vodom sa ovog sistema, povećati cene svojim korisnicima, ostavljeno njima na razmatranje, kaže Zoran Barać, direktor javnog preduzeća „Rzav“ Arilje.

– To je odluka našeg Nadzornog odbora da se cena vode poveća od 1. januara naredne godine za 16,5 odsto. Dosadašnja cena je bila 11,99 dinara po metru kubnom, a predlog je da nova cena bude 13,97 dinara po metru kubnom. Mi vodu isporučujemo komunalnim preduzećima Grada Čačka i opština Arilje, Lučani, Požega i Gornji Milanovac. Faktura prema tim komunalnim preduzećima će biti veća za 16,5 odsto, a dalja prodaja vode i odnos sa građanima i privredom je u domenu lokalnih samouprava, tako da njihova lokalna preduzeća sama odlučuju da li će povećavati cenu vode i u kolikom iznosu.

U zavisnosti od kretanja na tržištu, sledeće godine izvesno još jedno povećanje cene

Ovo poskupljenje je bilo neminovno, kaže Barać i dodaje da je razlog tome znatno uvećanje troškova poslovanja preduzeća „Rzav“ Arilje.

– Ovo je nešto što moramo da uradimo jer smo već u ovoj godini imali velikih problema što se tiče troškova poslovanja. Imamo znatno uvećanje troškova za električnu energiju i procesne hemikalije. U prvih devet meseci za troškove za isporučenu električnu energiju koju smo preuzeli od EPS-a imali smo troškove 12 miliona dinara veće po fakturama. Što se tiče hemikalija, tu je sve poskupelo – hlor, sumporna kiselina, tečni kiseonik, polielektrolit. U odnosu na ono što smo planirali u ovoj godini, tu smo imali oko 5 miliona većih troškova. Ovo uvećanje cene vode je upravo rezultat toga.

Usaglašavanje sa realnom cenom vode će biti fazno, kako veliki udar na budžet usled naglog poskupljenja ne bi trpeli građani i privreda, kaže Barać. On dodaje da je, u zavisnosti od kretanja na tržištu, naredne godine moguća još jedna korekcija cene vode.

– Po našoj kalkulaciji, cena bi trebala prema komunalnim preduzećima da bude 16,53 dinara. Međutim, preovladao je stav da to usaglašavanje i dolaženje do realne cene bude fazno da to ne bi bio veliki udar ni na lokalna komunalna preduzeća, a samim tim bi se prelilo na građane i privredu. Tako da ćemo sada ići sa ovim procentom uvećanja, a u toku sledeće godine videćemo kako će se kretati tržište – i što se tiče energije i što se tiče hemikalija, pa ćemo verovatno morati još jednu korekciju da izvršimo.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести