Poslednjeg dana 2020. godine pojačan saobraćaj i promenljivo vreme

Poslednjeg dana 2020. godine pojačan saobraćaj i promenljivo vreme

0
Vremenska prognoza

U većem delu zemlje danas će biti pretežno oblačno vreme, mestimično sa kišom, a sneg se očekuje u višim planinskim predelima. Od sredine dana u centralnim i južnim krajevima pojaviće se sunčani intervali. Duvaće slab i umeren zapadni i severozapadni vetar, na jugu zemlje južni, a u planinskim predelima vetar će povremeno biti jak. Najniža temperatura biće od 3 do 8, a najviša dnevna od 6 stepeni na severu i zapadu do 15 na jugoistoku zemlje.
Na području Čačka će biti oblačno vreme, povremeno sa kišom. U toku popodneva se očekuje mestimično razvedravanje i prastanak padavina. Najviša dnevna temperatura biće do 11 stepeni.

Stanje na putevima

Oni koji danas planiraju da putuju mogu računati na promenljive vremenske prilike, od kiše i magle u nižim, do susnežice i snega u planinskim predelima preko 1000 metara nadmorske visine. Očekuje se pojačan saobraćaj koji u kombinaciji sa promenljivim vremenskim uslovima donosi česte zastoje i prekide u saobraćaju, a na koje posebno treba biti spreman unutar većih gradova. Prohodnost autoputeva je dobra, a slično je i na drugim katergorijama puteva u nižim predelima. Na naplantinm rampama se prolazi bez zadržavanja. Bez poteškoća, ali uz obaveznu upotrebu zimske opreme stiže se do Tare, Goča, Divčibara, Zlatibora, dok se na Kopaoniku očekuju povremeno intenzivnije snežne padavine koje će doneti prave zimske uslove vožnje. Pažljivije treba voziti kroz klisure i useke zbog mogućih odrona.
Završeni su radovi na sanaciji kosina, na deoniia Gornji Milanovac – Preljina, u Brđanskoj klisuri. Saobraćaj se odvija normalno.
Zabrane za šlepere i kamione sa prikolicom su na snazi na putnim pravcima Jošanička Banja – Kopaonik, Lis – Kravarica – Ljetine i Kopaonik – Rudnica
Na putničkim terminalima naših graničnih prelaza nema dužih zadržavanja vozila.

Vodosnabdevanje

Korisnici vodostistema Rzav imaju smanjen dotok vode, a u višim zonama gradova i opština koji se snabdevaju iz fabrike vode u Arilju je moguć i nestanak vode. Problem je nastao zbog porasta vodostaja Rzava i otežanog rada vodozahvata „Ševelj“ koji ne može da funkcioniše u punom kapacitetu, pa su od tri, trenutno u funkciji dve pumpe. Pored toga u Gornjem Milanovcu će od 9 do 11 sati zbog radova na vodovodnoj mreži prekid u vodosnabdevanju imati stanovnici naselja Nevade, koji se snabdevaju sa hidrofora.

Bioprognoza

Biometeorološke prilike uticaće relativno nepovoljno na većinu hroničnih bolesnika. Najizraženije tegobe mogu osetiti astmatičari i cerebrovaskularni bolesnici, pa im se preporučuje da slušaju savete lekara. Moguće meteoropatske reakcije su promenljivo raspoloženje i glavobolja. U saobraćaju se savetuje dodatna pažnja.

Hitna pomoć

Čačanska hitna pomoć intervenisala je u toku prethodna 24 sata 44 puta na terenu, a 22 pregleda su evidentirana u ordinaciji. U Gornjem Milanovcu je evidentirano 18 ambulantnih pregleda i šest kućnih poseta.

 

 

PODELI

POSTAVI ODGOVOR