Potpisana Deklaracija o odbrani AP Kosovo i Metohija

Potpisana Deklaracija o odbrani AP Kosovo i Metohija

„Deklaracija o odbrani Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija" naziv je zajedničkog dokumenta koji su danas u severnoj Kosovskoj Mitrovici potpisali Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije ,,Otadžbina", Zdrava Srbija i pokret Dveri.

0

Danas je u Severnoj Kosovskoj Mitrovici, ispred zapaljenih prostorija Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije, potpisana ,,Deklaracija o odbrani Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija“. Potpisali su je, u ime Narodnog pokreta Srba sa KiM ,,Otadžbina“, dr Marko Jakšić i narodni poslanik Slaviša Ristić, u ime Zdrave Srbije Milan Stamatović i u ime Dveri Boško Obradović.
U Deklaraciji se, između ostalog, kaže da je Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija neotuđivi deo Republike Srbije koji se trenutno nalazi pod okupacijom, o čemu je, bez odlaganja, neophodno obavestiti međunarodnu javnost.
Ističe se da nijedan građanin Srbije koji se nalazi na javnoj funkciji nema pravo da potpiše obavezujući dokument koji će pravno otuđiti Kososvo i Metohiju kao deo teritorije Srbije, jer bi bilo kakvo formalno priznanje samozvane države, oličene u ilegalnim organima u Prištini, predstavljalo trajni gubitak stožera srpske državnosti i kulturno-istorijskog identiteta srpskog naroda.
Potpisnici deklaracije zahtevaju da Vlada Srbije prekine svaki vid komunikacije i pregovora u Briselu sa predstavnicima prištinskih ilegalnih organa koji se vode uz posredstvo EU jer EU, čije su vodeće države izvršile agresiju na SRJ, a čije su oružane snage okosnica okupacionih trupa na teritoriji KiM, nikako ne može biti posrednik u razgovorima o rešavanju problema.
Od Vlade se traži da poništi sve pisane i usmene sporazume postignute u Briselu sa predstavnicima prištinskih ilegalnih organa, uz posredovanje EU, budući da je reč o neustavnim, nezakonitim i privatnim političkim pogodbama neovlašćenih lica.     „Vlada treba da naloži svim političkim organizacijama i pojedincima koji su na okupiranoj teritoriji KiM uključeni u rad ilegalnih organa u Prištini, a koji priznaju, primenjuju ili donose akte u okviru ilegalnog prištinskog sistema, da odmah istupe iz njih i uskrate im podršku“, navodi se u Deklaraciji.
Stav potpisnika je da Vlada treba da pokrene inicijativu u organima UN da se razgovori o KiM ubuduće vode isključivo u okviru Saveta bezbednosti UN i to treba da predstavlja apsolutni prioritet u srpskoj državnoj politici. Takođe, potpisnici smatraju da Vlada treba da preduzme sve mere i radnje u cilju fizičkog povratka i boravka srpskog civilnog i vojnog osoblja na teritoriji KiM, saglasno sadržini Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.
Zahteva se i da Vlada, u što kraćem roku, preduzme sve normativne i druge radnje u cilju obrazovanja Ministarstva za AP KiM koje bi obavljalo sve poslove državne uprave koji se odnose na ponovno uvođenje i funkcionisanje državnih organa i institucija Republike Srbije na teritoriji Kosova i Metohije.

POSTAVI ODGOVOR