Претрага
[rstr_selector]

Потрага за истином о симболима у Галерији Народног музеја Чачак

„Управо деца, учесници на пројекту, биће кустоси на промоцији који ће посетиоце водити кроз своју причу и своје радове на тему симбола”.

У Народном музеју у Чачку вечерас ће бити одржана промоција пројекта под називом „Потрага за истином о симболима“, аутора Иване Ћирјаковић, етнолога Народног музеја и Снежане Тошовић, професора математике.

Пројекат је реализован од новембра прошле до фебруара ове године, а учесници су били ученици неколико основних и средњих школа из Чачка, заинтересовани за упознавање техника истраживачког рада у вези са значењем симбола у традицији и њиховим применама кроз историју, објашњава Ивана Ћирјаковић, кустос-етнолог Народног музеја у Чачку.

– Ради се заправо о истраживачком пројекту намењеном младима од 7. разреда основне школе до 3. године средње школе. Тема је симбол као нешто што се провлачи кроз читав живот – кроз рекламе, модну индустрију, а деца најчешће нису упозната са оним шта ти симболи заиста представљају. Ми смо и кроз математичка истраживања, етнологију и традицију желели да прикажемо симболе који се често појављују у савременом животу и кроз историју, али и да прикажемо њихов развој и њихове промене. Постоје неки симболи који су општеприхваћени данас и имају одређено значење које није било такво у прошлости и кроз историју. Деца су имала прилику да се баве истраживачким радом, да науче шта је то дебата и анкета, да интервјуишу људе из одређених професија који су им говорили о симболима. Тако да су кроз овај пројекат научили методе истраживачког и рада и начин на који сами могу да дођу до неких података, што ће им бити од великог значаја у каснијем животу и школовању. Имали су и један део радионице где су израдили своје симболе и пренели их на текстилне предмете помоћу боја за текстил.

Управо деца, учесници на пројекту, биће кустоси на промоцији који ће посетиоце водити кроз своју причу и своје радове на тему симбола.

– У четвртак 23. фебруара у Галерији Народног музеја представићемо све продукте овог пројекта који је трајао од новембра 2022. до фебруара ове године. На овај начин већ други пут Снежана Тошовић и ја покушавамо да деци, на један другачији начин, прикажемо одређене теме из традиције, историје, математике, како би се научили научно-истраживачкој култури и како то изгледа када сами истражују и проналазе решења за одређене проблеме. На промоцији пројекта ће управо деца бити мали кустоси који ће говорити о томе шта су научили, објашњаваће одређене симболе и на тај начин ћемо заокружити овај пројекат. А посетиоци ће моћи да сазнају неке занимљиве чињенице о којима до сада можда нису имали прилику да читају или науче.

Промоција пројекта је заказана за 20 часова у Галерији Народног музеја у Чачку.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *