Povećan broj lekarskih intervencija, sugrađanima se savetuju redovne kontrole

Povećan broj lekarskih intervencija, sugrađanima se savetuju redovne kontrole

Lekari u čačanskoj službi Hitne medicinske pomoći imali su blizu sto intervencija u toku jučerašnjeg dana, a evidentirane su i četiri saobraćajne nezgode u kojima je šest osoba povređeno

0
Foto: Dženarika Info

Poslednjih dana beleži se veći broj hitnih lekarskih intervencija u Čačku i Gornjem Milanovcu. Prema rečima Dese Vujić Milošević, načelnice Hitne pomoći u Gornjem Milanovcu, tome je u velikoj merio doprineo period koji je iza nas kada mnogi građani nisu išli na kontrolne preglede, a pored toga, lekari su imali dosta intervencija zbog nezgoda na javnim mestima kao i saobraćajnih udesa.
– Evidentno je da je u drugoj polovini maja veći broj pregleda kako u ambulanti, tako i na terenu. Iako smo obaveštavali građane da im je u prethodnom periodu kada su na snazi bile vanredne mere, za hitne slučajeve na raspolaganju naša služba i služba opšte medicine, iz nekog razloga, možda straha, nesnalaženja i neobaveštenosti, veći broj pacijenata je protekla dva-tri meseca provelo bez kontrolnih pregleda i dovoljno terapije, tako da je ovo sada rezultat tih dešavanja. Nisu bile dostupne ni privatne ambulante, tako da oni koji su na taj način ranije rešavali zdravstveni problem, to nisu mogli i mi smo očekivali na neki način da sada bude povećan broj i izlazaka na teren i ambulantnih pregleda. To se naročito odnosi na pacijente sa kardiovaskularnim bolestima, visokim krvnim pritiskom i bolestima disajnih organa. Primetan je i broj pacijenata sa raznim psihičkim problemima, ali i povećan broj neželjenih događaja na javnim mestima i saobraćajnih nezgoda, ne samo kod nas, već i u mnogim gradovima u Srbiji.

„Ono što u prethodnom periodu nije bilo hitno, sada je postalo akutno“

– Naš savet svim građanima je da povedu računa o kontrolnim pregledima gde će izabrani lekar odrediti da li nešto od terapije mora da se menja i da li neka dijagnostička procedura mora da se doda. Naravno, i te dijagnostičke procedure nisu bile dostupne pacijentima u prethodna tri meseca, osim u hitnim slučajevima, tako da ono što dva meseca nije bilo hitno, u nekom momentu je postalo hitno i akutno i mora da se rešava, rekla je dr Desa Vujić Milošević.
Lekari u čačanskoj službi Hitne medicinske pomoći imali su blizu sto intervencija u toku jučerašnjeg dana. U ordinaciji su pregledali 60 pacijenata, a na teren su izlazili 39 puta. Pored pomoći koju su ukazivali hroničnim bolesnicima, evidentirane su i četiri saobraćajne nezgode u kojima je šest osoba povređeno.

 

POSTAVI ODGOVOR