Povećana ekonomska cena vrtića u Čačku

Povećana ekonomska cena vrtića u Čačku

Na nedavnoj sednici Skupštine grada Čačka usvojena je odluka o povećanju cene smeštaja dece u vrtićima za oko 175 dinara mesečno

0
Foto: Dženarika Info

Pravni osnov za donošenje Odluke o utvrđivanju ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja u predškolskim ustanovama čiji je osnivač grad Čačak čine Zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Republički pravilnik o merilima utvrđivanja ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja u predškolskim ustanovama. Ovim Pravilnikom je propisano da se ekonomska cena po detetu na godišnjem nivou utvrđuje na osnovu svih planiranih rashoda koji čine strukturu cene – zarade i drugi rashodi za zaposlene, troškovi tekućeg poslovanja na osnovu broja upisane dece koji je utvrđen godišnjim planom rada predškolskih ustanova i korigovan prosečnom prisutnošću dece.

Usluga skuplja za 175 dinara mesečno

– Ove godine, utvrđena je ekonomska cena u visini od 24.764 dinara, a učešće roditelja kao korisnika usluga je do 24 odsto, odnosno, do 5,943 dinara. Napomenuo bih da je prošle godine ekonomska cena iznosila 23.082 dinara, a učešće roditelja bilo do 25 odsto, tačnije, 5.768 dinara. Neznatno uvećanje u odnosu na prethodnu godinu je 175 dinara mesečno, s tim što treba reći da je ove godine veće izdvajanje iz budžeta, kaže Vladimir Gojgić, načelnik Gradske uprave za lokalni ekonomski razvoj.

Kada se broj upisane dece koriguje prosečnom prisutnošću dece, dobije se broj od njih 1.975 i to je, faktični, glavni razlog da se poveća ili smanji ekonomska cena. Primera radi, u jaslenim grupama do tri godine prisutnost je do 55 posto, a za starije grupe 69,4 posto. S obzirom na ne preterano visoku prisutnost dece u ustanovama, troškovi se povećavaju, samim tim utičući na porast ekonomske cene. Ipak, ona je ove godine relativno neznatna, zaključuje Gojgić.

POSTAVI ODGOVOR