[rstr_selector]

Požara sve više

U toku prethodna dva dana, na teritoriji Moravičkog okruga, izbilo je osam požara, od toga je tri u Čačku, isto toliko u Ivanjici i dva u Gornjem Milanovcu. Na sreću žrtava nije bilo, međutim, u požaru koji je preksinoć izbio u kraljevačkom selu Obrva, jedno lice je izgubilo život.

Naime, osamaestogodišnja devojka (A.P.) stradala je u požaru koji je zahvatio vikendicu u kojoj je boravila radi proslave prvomajskih praznika. Devojka je na uranak u Obrvu došla sa još 20 svojih vršnjaka, koji su se u trenutku požara zatekli napolju. Prema rečima Radojice Kočovića, načelnika Sektora za vanredne situacije u Kraljevu, požar je naglo izbio, a nastaradala devojka je u tom trenutku spavala i nije uspela da izađe iz zapaljenog objekta. Uzrok ovog požara još uvek se istražuje.

I čačanski vartogasci su tokom prvomajskog uranka bili maksimalno angažovani, a najčešće su gasili požare na otvorenom prostoru gde su gorele šume, livade i nisko rastinje. Gasili su i požare koji su namerno izazvani, pri čemu su izgoreli automobil i seno. Dragiša Broćić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije Moravičkog okruga, kaže da sudeći po požarima koji već bukte na nekoliko lokacija u Srbiji, ni za čačanske vartogasce ovog leta neće biti predaha.

{soundcloud}https://soundcloud.com/user439006033/dragi-a-bro-i-2{/soundcloud}

Vatrogascima su od velike pomoći i građani koji pomažu da se požar ugasi, ali najpre da se vatra locira. Takav jedan slučaj dogodio se upravo pretprošle noći kada vatrogasne jedinice na nepristupačnom ivanjičkom terenu nisu mogle da utvrde tačnu lokaciju požara. Prema rečima Broćića, vatrogascima je pomagalo 15 lokalnih lovaca koji su pešice pretraživali teren. On dodaje da ukoliko vartogascima u pomoć ne pritekne lokalno stanovništvo, sa ovim brojem ljudi u vatrogasnoj jedinici, bitka sa vatrenom stihijom ovog leta biće neizvesna.

„Ako se požar u Priboju uskoro ne ugasi, postoji verovatnoća da će nadležni tražiti da se tamo pošalje još više ljudi, i ja zaista ne bih voleo da dođemo u situaciju u kojoj smo bili prošlog leta, a naročito onog dana kada je izbio požar u Gornjoj Gorevnici, da nemamo dovoljno ljudi. Još jednom apelujem na građane da ukoliko primete vatru da se jave na vreme, a ne kada se požar razbukti i zahvati šume i livade.“ – izjavio je Broćić, naglašavajući da se velikim akcijama u brdskom području slabi operativna moć njegove jedinice u urbanim naseljima, kao i u samom gradu. Primer za to je bio ponedeljak kada su čačanski vatrogasci zajedno sa kolegama iz Ivanjice i Gornjeg Milanovca gasili požare u selima Maskova, Erčege i Drenova u kojoj su za dva dana izbila dva velika požara na različitim lokacijama.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Kултура | Вести | Одабране вести

Beldocs EHO у Културном центру Чачак

09.12.2023
Вести | Одабране вести

Виртуелни сајам запошљавања НСЗ

29.11.2023