Požega, Lučani, Kosjerić: Preventivne mere odbrane od poplava

Požega, Lučani, Kosjerić: Preventivne mere odbrane od poplava

Uz preduzimanje svih preventivnih mera sa ciljem odbrane od mogućih poplava, štabovi za vanredne situacije lokalnih samouprava apeluju na građane da se i sami angažuju na uklanjanju robe, stočne hrane, opreme i na evakuaciji životinja, kako bi se značajno olakšalo eventualno intervenisanje u slučaju izlivanja reka

0

Opštinski štab za vanredne situacije u Požegi danas je održao vanrednu sednicu, a povod za to je bila najava Republičkog hidrometeorološkog zavoda o mogućim obilnim padavinama i izlivanju reka u gornjem toku Zapadne Morave. Rade Marković, zadužen za odnose sa javnošću u opštini Požega, kaže da je jedan od zaključaka ove sednice da se građanima čija imovina može biti ugrožena, preporuči da sami preduzmu preventivne mere kako bi se olakšalo eventualno intervenisanje u slučaju poplava.

– Članovi Štaba su upoznati sa preporukama koje su dobijene od Odeljenja za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, a među kojima je održavanje vanrednih sednica lokalnih štabova, uspostavljanje dvadesetčetvoročasnovnog monitoringa, odnosno praćenja stanja na vodotokovima, kao i vršenje analize stanja sopstvenih snaga za preduzimanje mera odbrane od poplava. Svi članovi požeškog Štaba danas su izrazili kako kadrovsku, tako i tehničku spremnost za preduzimanje mera u slučaju potrebe zaštite imovine i stanovništva u ugroženim područjima. S tim u vezi, usvojen je predlog da se uz preporučene mere uputi apel svim građanima čija imovina može biti ugrožena, da preduzmu i sami neke mere, kao što su uklanjanje robe, stočne hrane ili druge opreme i da evakuišu životinje, kako bi se značajno olakšalo eventualno intervenisanje u slučaju izlivanja voda. Predsedavajući vanrednom sednicom, Vlade Radovanović, zamenik predsednika opštine, skrenuo je pažnju svim članovima Štaba da moraju biti u danonoćnom kontaktu, a po potrebi, Štab će se sastati u najkraćem mogućem roku, kaže Rade Marković.

U Lučanima najugroženiji Đerać i Potkraj

U opštini Lučani se takođe preduzimaju preventivne mere kako bi se zaštitila najkritičnija mesta na kojima može doći do izlivanja reka. Zoran Vučićević, načelnik opštinskog Štaba za vanredne situacije, kaže da do problema može doći u Đeraću gde nije završen zaštitni bedem na Bjelici, ali da će tu biti postavljeni džakovi sa peskom, kao i u naselju Potkraj u Dljinu gde će biti montirana pumpa za ispumpavanje vode.

– Javna preduzeća i pravna lica su u pripravnosti sa svojim ljudskim i tehničko-materijalnim potencijalima. Obišli smo sve vodotokove prvog i drugog reda. Tamo gde su bila kritična mesta preduzete su mere, čišćeni su kanali, uklanjane naslage raznih materijala oko mostova. Od petka saniramo sve ono što može biti problem. Najveći problem se može javiti u Đeraću gde bedem nije završen u celosti, ali već su tu ekipe „Srbijavoda” koje pune vreće peskom. Takođe je ugrožen Potkraj u Dljinu gde moramo montirati pumpu za ispumpavanje u slučaju da dođe do većih padavina. Nadamo se da neće biti poplava, ali se pripremamo kao da će pasti najavljenih 120 litara vode, kaže Vučićević.

U Kosjeriću najveća pripravnost na reci Skrapež

Na teritoriji opštine Kosjerić najproblematičniji su vodotokovi prvog reda, tako da je najveća pripravnost u centru Kosjerića, na reci Skrapež, objašnjava Žarko Đokić, predsednik opštine.

– Vodostaj na svim rekama je trenutno normalan. Štab je zasedao, spremili smo džakove i pesak. Ekipa Štaba za vanredne situacije je obišla teren i ustanovila da nema zakrčenja u rečnim koritima, tako da se nadamo da neće biti problema. Prošla poplava nam je najviše poplavila centar grada, tako da smo tu u pripravnosti, taj deo rečnog korita je očišćen. Potrebno je očistiti vodotokove prvog reda i nadam se da ćemo u ovoj godini to odraditi. Prošle godine nismo mogli jer je došlo do određenih problema. Što se tiče vodotokova drugog reda, njih smo delomično normalizovali, tako da nećemo imati nekih većih problema, kaže Đokić.

POSTAVI ODGOVOR