Požežani uvode mere za smanjenje đačkih izostanaka

Požežani uvode mere za smanjenje đačkih izostanaka

0

Tehnička škola u Požegi uskoro će početi da primenjuje novi Pravilnik o načinu regulisanja izostanaka učenika, sa ciljem da bežanje sa časova i nedolazak u školu svede na što manju meru.

Slavko Đokić, direktor ove škole, kaže da njegovi đaci ne prednjače po izostajanju u odnosu na vršnjake u okruženju, ali ističe da ova pojava poslednjih godina uzima maha zbog čega se moraju utvrditi jasna pravila i okolnosti pod kojima je nedolazak u školu opravdan.

– U školi imamo 20 odeljenskih starešina i svaki od njih će prilikom opravdavanja časova morati da se pridržava usvojenog Pravilnika. Na taj način ćemo dobiti jedan isti pristup u pravdanju i regulisanju izostanaka bez obzira na to koliko je odeljenski starešina popustljiv ili ne. Usvojili smo osam članova Pravilnika po kojima svaki učenik mora, kao  što to zakon propisuje, da se evidentira u dnevniku rada na početku časa. Takođe, učenik više ne može bez odobrenja da napusti čas osim u određenim situacijama. Ukoliko se to ipak dogodi, a učenik se ne vrati za 10 minuta, nastavnik će njegovo napuštanje časa obavezno evidentirati. Pravilnikom je utvrđeno i da se ometanje nastave mora evidentirati u dnevnik, uz navođenje nedoličnog ponašanja o kojem je reč, izjavio je Slavko Đokić.

On dodaje da su sve ove mere već propisane Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i da su ih nadležne službe škole samo proceduralno prilagodile kako bi one bile primenjive u praksi.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR