Predavanje o tajnama i lepotama Rusije

Predavanje o tajnama i lepotama Rusije

Svoje impresije iz četvorogodišnjeg službovanja, pretočene u knjigu, Violeta Rašković Talović podeliće 24. aprila sa posetiocima čačanskog Doma kulture

0

U čačanskom Domu kulture sutra gostuje prof. dr Violeta Rašković Talović. Tokom dosadašnje bogate karijere afirmisala se kao novinar, politički analitičar, dopisnik iz Rusije, Severne Afrike, Indije i sa Bliskog istoka, a trenutno je dekan Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost. Za četiri godine boravka u Rusiji, usavršavala se na tamošnjem Institutu za strateška istraživanja, izučavala etno-separatizam i etno-nacionalizam na Severnom Kavkazu i političko-bezbednosnu strategiju Rusije. Svoje utiske i iskustva pretočila je u monografiju pod naslovom „Medaljoni Rusije“, nedavno objavljenu u izdanju Centra za strateške prognoze iz Beograda.

Tekstovi o „velikoj i nedokučivoj ruskoj tajni“ sabrani su u luksuzno opremljenom, bogato ilustrovanom delu čiji naziv nosi i sutrašnje predavanje. Priče obuhvataju istorijske znamenitosti, velikane umetnosti, institucije, savremenike iz svih oblasti života, od politike do religije. Biće reči o Puškinu, Gogolju, Tolstoju, Jesenjinu i drugim piscima čija je mesta života i stvaralaštva obilazila, ali i o blagu templara u Svetodanilovskom i Simeonovskom manastiru, o Kremlju, o Putinu. Primabalerina Maja Plisecka dala joj jedan od poslednjih intervjua, a autorka je razgovarala i sa njenom naslednicom Svetlanom Zaharovom, rediteljem Andrejem Kravčukom i skulptorom Zurabom Konstantinovičem Ceretelijem. O legendarnom Rudolfu Nurejevu pričao joj je njegov veliki prijatelj Leonid Romankov, intervjuisala je umetničkog direktora Kubanjskog kozačkog hora Anatolija Arfejeva i najveću cirkusku zvezdu u Rusiji, Karinu Bagdasarovu.

Svi zainteresovani svakako će pronaći po neki naročito zanimljiv, po rečima autorke, „odsjaj na medaljonima ruskih sećanja“. Predavanje počinje u 19:30 u Klubu Doma kulture.

POSTAVI ODGOVOR