Predizborno čišćenje

Predizborno čišćenje

0

Povodom izjave gradonačelnika Čačka, Vojislava Ilića, o početku radova na čišćenju kanala Parmenac–Katrga koji se izlivao nakon poplava 2014. i u martu ove godine, oglasili su se predstavnici udruženja „Poplavljeni 1965 i 2014“, koji još od 2010. godine slušaju obećanja nadležnih o revitalizaciji ovog kanala. Iz ovog udruženja kažu da sa nestrpljenjem očekuju početak radova, ali su mišljenja je gradonačelnikova najava „u najmanju ruku bezobzirna, krajnje drska i očigledno politički motivisana u predizbornoj kampanji“, jer sve što do sada nije moglo da se uradi i što nije u nadležnosti grada, u predizbornoj kampanji je postalo moguće.

U svom saopštenju, koje prenosimo u celosti, predstavnici udruženja se pitaju „da li su na sceni oprobane metode ili je gradonačelnik zaboravan“. 

– Pre samo godinu dana, nakon obeležavanja godišnjice poplave od strane našeg udruženja, ničim izazvana, pojavila se ministarka Bogosavljević – Bošković i u medije plasirala informaciju o početku radova na revitalizaciji kanala Parmenac – Katrga. Radovi, po izjavi ministarke , trebalo je da počnu krajem avgusta i da budu gotovi do kraja 2015 godine. Novac iz kreditne linije fonda Abu-Dabi su, po njenoj priči, bio je odobren i sve je bilo spremno za početak radova. Čekala se samo mehanizacija, ali … bolje pogledajte sami na youtubu.

https://www.youtube.com/watch?t=37&v=F9oUZf5A0KY

Sada se oglasio i gradonačalnik Vojislav Ilić, koji se, kako smo primetili, od početka izborne kampanje nije značajno pojavljivao u medijima. Najava o početku radova na čišćenju kanala je u najmanju ruku bezobzirna, krajnje drska i očigledno politički motivisana u predizbornoj kampanji i istovetna je izjavi koju je ministarka dala pre skoro godinu dana. Da li je gradonačelnik izazvan našim protesnim pismom ili protestom građana Ljubić keja, želeo da smiri strasti ili da u predizbornoj kampanji kupi jeftine političke poene, neka odluče građani grada Čačka, ali kao građani koji smo poplavu osetili na svojoj koži, postavljamo gradonačelniku sledeća pitanja:

1. Zašto ste nam do sada uvek pričali kako treba sprovesti komplikovane procedure, tendere, pravne norme? Kako to da sada odjednom možete nešto da uradite i po skraćenom postupku?

2. Zašto ovu izjavu niste dali u utorak, kada su predstavnici Srbijavoda bili u Čačku, nego tek nakon protesta građana i našeg pisma u medijima?

3. Zar je moguće da ste i vi i predstavnici Srbijavoda, zaboravili da imate problem na Ljubić keju?

4. Zašto nas niste pozvali na taj sastanak kao i građane Konjevića?

5. Zašto niko nije došao da nam pomogne 7 marta 2016, kada smo i mi imali ponovno izlivanje kanala? Možda je slikanje sa g-dinom Vučićem bilo preče?

U svojoj izjavi, gradonačelnik je pomenuo da su „oni“ (voleli bi smo da znamo na koga je tačno mislio), opredelili 3 miliona dinara za čišćenje kanala. Ono što želimo da podsetimo javnost je sledeće: većina odbornika je na sednici glasala za, tj da se tačka po kojoj su opredeljena ova 3 miliona uvrsti u zasedanje. Jedino su odbornici Nove Srbije i SPS-a bili uzdržani i time pokazali svoje veliko opredeljenje , da se problem kanala reši. Da je većina odbornika , nekim slučajem, bila uzdržana, novac u budžetu za 2016-u godinu ,ne bi ni bio opredeljen. Mišljenja smo da je licemerno da se sada gradonačelnik kiti tuđim perjem pogotovu što je u toku izborna kampanja. Imali ste dve godine da očistite kanal i rešite probleme meštana Ljubić keja, pa Vas pitamo šta ste čekali? Zar se ne sećate da ste nam i Vi pričali da su kiše iz 2014 godine stogodišnje? Zaboravili ste da kažete da je dogovor bio da Srbijavode učestvuju sa iznosom novca od 70%, a da grad izdvoji 30% sredstava za čišćenje kanala. Da li ste na sastanku pitali g-dina Puzovića, da li su spremili obećani deo novca? Da li ste na sastanku najzad utvrdili ko je vlasnik kanala? Čačak ili Srbijavode? I kako to da sada smete da radite čišćenje kanala, kada ste se odlukom grada odrekli vlasništva nad njim. Da li se sećate koliko puta ste nam rekli da kanal nije u vlasništvu grada ili ste sve to zaboravili, kao što ste zaboravili na sve meštane Ljubić keja i njihove probleme?

Na samom kraju, da neko ne bi pogrešno shvatio ili protumačio ovo pismo, udruženje Poplavljeni 1965 i 2014 sa nestrpljenjem očekuje početak radova na čišćenju ili još bolje na revitalizaciji celog kanala, ali poučeni iskustvom koje imamo od 2010 godine, bojimo se da je ova izjava gradonačelnika plasirana samo u cilju nastavka predizborne trke.“

POSTAVI ODGOVOR