Predstavljanje publikacije o Solunskom frontu

Predstavljanje publikacije o Solunskom frontu

„Svojim fotografijama Pavlović je zavirio duboko u pozadinu, njega je interesovalo kroz koje je predele prolazila vojska, kako je ona živela u periodima predaha…“

0

U Galeriji Narodnog muzeja u Čačku, sutra u podne biće predstavljena stručna publikacija „Solunski front očima savremenika“. Autor monografije je istoričar i muzejski savetnik Dragana Lazarević Ilić, a podnaslov „Dnevnik i fotografije ratnog slikara Dragoljuba Pavlovića“. Pod istim nazivom su prethodnih godina organizovane izložbe u sklopu obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata.

Izložba postigla uspeh u Sloveniji i Kanadi

– Dragoljub Pavlović je jedan od naših najpoznatijih slikara realista i ratnih slikara. Potiče iz ugledne svešteničke porodice, njegov otac Jakov Inokentije Pavlović je bio arhiepiskop beogradski i mitropolit Srbije do 1905, majka je takođe bila obrazovana žena, kći ruskog protojereja Modesta. Takvo okruženje, talenat i želja za saznanjem svakako su uticali da se u likovnom smislu obrazuje, najpre u Rusiji gde je završio ikonopisnu školu, a potom i slikarsku akademiju u Minhenu. Nakon toga se vraća u Beograd i predaje u Bogosloviji „Sveti Sava“. Kao ratni fotograf učestvuje i u Balkanskom i u Prvom svetskom ratu. Posebno su značajni njegovi snimci odbrane Beograda 1914. godine. Pavlović je naš prvi ratni slikar i fotograf koji je snimio bombardovanje Beograda, a dozvolu je tražio od tada generala, a kasnije vojvode Živojina Mišića. Mi smatramo da je on svojim fotografijama odstupio samo od toga da potpuno prati direktivu Vrhovne komande, jer je uloga ratnih fotografa bila potpuno definisana, kod sebe su nosili uputstvo po kome je trebalo da rade, a on je zavirio duboko u pozadinu, njega je interesovalo kroz koje je predele prolazila vojska, kako je ona živela u periodima predaha, a ne samo da je fotografisao značajne istorijske ličnosti i bojeve. To je i jedan od razloga što je ova izložba tražena u drugim muzejima, ne samo u Srbiji, već i Sloveniji i Kanadi, gde je dobro prihvaćena, rekla je tada Dragana Lazarević Ilić.

U Čačku će, pored autorke, o monografiji govoriti Ljubodrag P. Ristić iz Balkanološkog instituta SANU i Delfina Rajić, istoričar umetnosti i muzejski savetnik.

POSTAVI ODGOVOR