Predstavljen Katalog legata Milivoja i Božidarke Filipović

Predstavljen Katalog legata Milivoja i Božidarke Filipović

0

Kapitalni Katalog Legata Milivoja i Božidarke Filipović, čijim je objavljivanjem Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ uspešno zaokružila svoju izdavačku produkciju u 2016. godini, predstavljen je čačanskoj publici u Galeriji Narodnog muzeja u utorak, 14. februara. Ovim predstavljanjem je otvoren ciklus promocija novih izdanja u okviru manifestacije „Štampana reč 2016“.

Glavni urednik publikacije, Bogdan Trifunović, je izneo osnovne informacije o ovoj vrednoj publikaciji, kao rezultatu rada na projektu Legat Milivoja i Božidarke Filipović koji je finansiralo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Marijana Matović, koordinator projekta i jedan od autora knjige, govorila je o nesvakidašnjem životnom putu ovih neobičnih supružnika koji su čitav život posvetili plemenitom učiteljskom pozivu i formiranju jedinstvene privatne biblioteke, predate tadašnjoj Gradskoj knjižnici i čitaonici u Čačku 1948. godine.

Nataša Dakić, bibliotekar savetnik u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Beogradu, koja je pružila dragocenu stručnu pomoć čačanskim bibliotekarima tokom rada na pripremi Kataloga, govorila je o bibliotekama celinama i legatima kao svojevrsnim zadužbinama od nacionalnog značaja, i u tom kontekstu, i o izuzetnoj vrednosti Legata Milivoja i Božidarke Filipović.

Fragmente iz mnoštva zanimljivih marginalija Milivoja Filipovića čitao je Mirko Drmanac, jedan od autora Kataloga.

POSTAVI ODGOVOR