Претрага
[rstr_selector]

Prekrajanje izborne volje u Nišu

Povodom odluke Gradske izborne komisije u Nišu da glasanje bude ponovljeno na 20 biračkih mesta u ovom gradu na kojima je, prema zapisnicima sa glasanja, u glasačkim kutijama otkriveno više listića nego što je bilo glasača, saopštenjem se oglasio pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“.

„Niški naprednjaci nezakonito pokušavaju da prekroje izbornu volju građana i ponove izbore na 20 mesta na kojima su ostvarili loš rezultat. Preko Gradske izborne komisije, koju kontrolišu, pokušavaju da se domognu odborničkih mandata i tako nelegalno ostvare većinu u gradskoj skupštini.

GIK tvrdi da je nepravilnosti utvrdila samo na izborima za grad Niš, dok za republičke i opštinske izbore na tim istim biračkim mestima nema nikakvih nepravilnosti. Ovo najdirektnije svedoči o pokušaju manipulacije. Pokret Dosta je bilo – Saša Radulović u Nišu sprečiće ovu manipulaciju svim zakonskim sredstvima koja nam stoje na raspolaganju.

Prvi znak da će naprednjačka vlast u Nišu pokušati da obesmisli rezultate održanih izbora, koji su se održali u potpuno neregularnoj atmosferi medijske cenzure, pritisaka na građane, do niza grubih prekršaja na samim biračkim mestim, jeste predugo i simptomatično ćutanje niške Gradske izborne komisije.

GIK je na sajtu grada Niša (ni.rs) u ponedeljak uveče, 24 časa nakon zatvaranja birališta, objavila „zapisnik o radu“ o ponavljanju izbora na čak 20 mesta na izborima za Grad Niš. Ovo praktično znači da će oko 31 000 Nišlija, bez ikakvog plauzibilnog objašnjenja GIK-a, morati još jednom na glasanje. I to kada – u najkraćem mogućem zakonskom roku od sedam dana i to u sred praznika, dakle na vaskršnju subotu, 30.aprila.

Niški naprednjaci očigledno računaju na nisku izlaznost tog dana, nemotivisanost biračkog tela drugih stranaka kao i da imaju mehanizme da izvedu svoje glasačke vojnike. GIK traži ponavljanje izbora na mestima na kojima je SNS ostvarila najslabije rezultate (negde i ispod 27%), a pokret Dosta je bilo na većini tih mesta ima između 15 i 20% i često je druga snaga po glasovima. Ponavljanje izbora bi dalo novu i potpuno nelegitimnu šansu stranci na vlasti da prekroje izborne rezultate u svoju korist.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Вести | Одабране вести

Сајам вина на Градској плажи у Чачку

12.07.2024
Kултура | Вести | Одабране вести

Конкурс Културног центра Чачак за излагање у 2025. години

10.07.2024
Kултура | Вести | Одабране вести

Међународни Врњачки карневал до 14. јула у Врњачкој бањи

08.07.2024