Preporuka voćarima: Zaštitite zasade pre padavina

Preporuka voćarima: Zaštitite zasade pre padavina

Preporuka voćarima je da zasade zaštite pre padavina jer su tada efekat i rezultati znatno bolji, a da insekticide primenjuju na početku piljenja larvi da ne bi kasnije imali velikih problema, poručuju stručnjaci iz Poljoprivredne službe

0

Trenutne vremenske prilike pogoduju razvoju biljnih bolesti, naročito čađave krastavosti, jedne od najznačajnijih bolesti jabuke. Preporuka voćarima je da svoje zasade zaštite pre padavina, kaže Vesna Nišavić Veljković, savetodavac za zaštitu bilja iz čačanske Poljoprivredne savetodavne i stručne službe.

Prema njenim rečima, potrebno je uraditi i zaštitu od pepelnice, kao i prouzrokovača crvljivosti jabuke.

– Preporuka proizvođačima je da zasade jabuke zaštite pre padavina, da ne dozvole da to rade nakon što padne kiša jer je tada efekat znatno slabiji a rezultati polovični. Takođe, potrebno je dodati fungicide za zaštitu jabuke od pepelnice. Proizvođači prvo treba da mehanički uklone bele mladare, odnosno vrhove koji su zaraženi pepelnicom, pa tek onda da primene fungicide. U narednom periodu treba zaštiti zasade i od prouzrokovača crvljivosti plodova jabuke, gde je jako bitno da se uradi suzbijanje prve generacije, kaže Vesna Nišavić Veljković.

Zaštita šljive i kruške

Prema njenim rečima, u ovom periodu treba zaštiti i šljive kod kojih je već došlo do razvijanja larvi koje izazivaju crvljivost plodova, kao i kruške koje su ugrožene od kruškine buve.

– Kod prouzrokovača crvljivosti plodova šljive već je došlo do piljenja larvi, tako da je potrebno da se fungicidu za zaštitu od bolesti doda i insekticid za zaštitu plodova od crvljivosti. Što se tiče kruškine buve, ona trenutno intenzivno polaže jaja. U zasadima se mogu primetiti bela jaja, ali i ona koja imaju žutu ili narandžastu boju, što znači da će skoro početi piljenje druge generacije buve. Apelujem na proizvođače da budu oprezni i da primene insekticid na početku piljenja larvi, da ne bi kasnije imali velikih problema, kaže naša sagovornica.

POSTAVI ODGOVOR