Претрага
[rstr_selector]

Prerada voća u Fabrici hartije?

Proteklih dana čačanska Fabrika harije “Božo Tomić” dobila je dva dobra signala koja bi mogla značiti šansu da ovo preduzeće ponovo stane na noge i pokrene mašine za proizvodnju papira, koje su potpuno zaustavljene još pre dve godine.

U odvojenim posetama u fabriku su dolazili predstavnik potencijalnog investitora iz Beograda i ministarka energetike Zorana Mihajlović.

{soundcloud}http://soundcloud.com/user123456789123/dragan-milenkovic-20130201-o-1{/soundcloud}

Dragan Milenković, direktor Fabrike hartije, ove posete naziva “svetlom na kraju tunela”, budući da je preduzeće u veoma teškoj situaciji, naročito posle raskida kupoprodajnog ugovora sa bugarskom firmom “Čestijm”.

Fabriku je u četvrtak posetio predstavnik biznismena Boris Vukobra, za koga direktor Milenković kaže da je “veoma zainteresovan investitor”, koji se inače bavi preradom i izvozom voća i povrća, a koji poslove obavlja na relaciji Rusija – Francuska – Srbija.

{soundcloud}http://soundcloud.com/user123456789123/dragan-milenkovic-20130202{/soundcloud}

“ Čačak su izabrali jer se radi o voćarskom kraju, a ujedno je centar voćarske proizvodnje… Fabrika ima dobar prostor, a veliki značaj ima fabrička energana.“ – objašnjava direktor Milenković. Ovaj investitor je, osim obnove proizvodnje papira, zainteresovan za pokretanje energane, ali i izgradnju još jednog pogona u okviru Fabrike hartije.

Međutim, direktor Fabrike hartije objašnjava da će planovi ipak zavisiti od rešenja odnosa sa bivšim vlasnicima iz Bugarske, iza kojih su ostale brojne neispunjene obaveze. To je i prvi uslov budućeg investitora. Radi se o svim obavezama koje su bivši vlasnici preuzeli 2007. godine, kada su kupili čačansku fabriku. Rukovodstvo fabrike je još pre godinu dana protiv Bugara podnelo tužbe. Milenković iznosi koje obaveze Bugari nisu ispunili i šta se zapravo događalo od kako je fabrika privatizovana:

{soundcloud}http://soundcloud.com/user123456789123/dragan-milenkovic-20130202-1{/soundcloud}

Zbog svega ovoga neizvesno je kada se može očekivati da jedini srpski proizvođač papira, Fabrika “Božo Tomić”, ponovo počne da radi. Iako je stanje u kome se nalaze proizvodne hale veoma loše, direktor se nada da se ovo može brzo popraviti i da treba iskoristiti šansu da u fabriku dođe ovaj prerađivač voća i povrća.

{soundcloud}http://soundcloud.com/user123456789123/dragan-milenkovic-20130202-kad{/soundcloud}

Prilikom posete Čačku, ministarki energetike Zorani Mihajlović, izneti su podaci i o fabričkoj energani. Ministarka je pokazala veliko interesovanje i obećala pomoć u rešavanju problema vezanih za Fabriku hartije. Ona je navela i da postoji mogućnost da fabrička energana bude povlašćeni proizvođač električne energije. Direktor fabrike Dragan Milenković, objašnjava o kakvoj se energani radi i za šta bi se ona mogla koristiti:

{soundcloud}http://soundcloud.com/user123456789123/dragan-milenkovic-20130202-sta{/soundcloud}

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести