Priča o prijateljstvu hrvatske i srpske omladine

Priča o prijateljstvu hrvatske i srpske omladine

Jedan od dokaza da pesma i igra zbližavaju narode je Međunarodni letnji brački karneval - zabavni događaj na kojem su se rodila brojna prijateljstva među decom iz Hrvatske, Srbije, ali i drugih zemalja

0
FOTO: Centar za kulturu Bol

U Braču je od 13. do 19. septembra održan 12. „Međunarodni letnji brački karneval” na kome su učestvovali i članovi Kulturno umetničkog društva „Abrašević” iz Vrnjačke Banje, koji već godinama predstavljaju Srbiju na ovoj manifestaciji.

– Kao i svake godine, i ove smo dočekani fantastično. Ovo je naše šesto nastupanje na toj manifestaciji. Posebno bih istakao druženje između članova karnevalskih grupa iz Rijeke, ali i iz Nemačke, Italije, naše zemlje… Svi smo mi kao jedna velika porodica. Pre šest godina sam na Karneval poveo grupu dece iz Vrnjačke Banje koja su se odmah sprijateljila sa decom iz Brača, i moram reći da ta prijateljstva i danas traju, što je zaista lepo, izneo je svoje utiske Aleksandar Pribaković, vođa karnevalske grupe iz Vrnjačke Banje.

Cilj karnevala je zbližavanje zemalja učesnica

Ivana Bošković, direktorka Centra za kulturu bračke opštine Bol, kaže da je Festival ove godine okupio devet zemalja i ističe da je odlika svih karnevalskih festivala zbližavanje zemalja učesnica, a ono što je neprocenjivo kada je Brački karneval u pitanju jesu poznanstva i iskrena prijateljstva koja nastaju među decom.

– Karnevali zbližavaju zemlje, gradove i grupe. Ono što je posebno za ovu našu manifestaciju je to što od početka do sada imamo iste grupe, sve su to isti ljudi, pa su se tokom naših druženja događale zaista lepe priče. Mogu da istaknem grupu iz Vrnjačke Banje koja je prvi put došla pre sedam godina kada su bili deca, a sada su mladi ljudi. Oni se još od tad druže sa decom sa Brača i iz Bola, kod njih se baš vidi ta povezanost, pravo prijateljstvo i oni nisu opterećeni stvarima kojima možda odrasli jesu. Prijateljstvo je najlepša nota našeg karnevala, kaže naša sagovornica.

FOTO: Centar za kulturu Bol

Bolska grupa, čiji članovi učestvuju na festivalu u Braču, putuje i na druge manifestacije ovog tipa, pa tako već godinama ne propušta Vrnjački karneval.

– Već godinama ne propuštamo karneval u Vrnjačkoj Banji. To je prava turistička priča koju stvarno vredi posetiti. Tamo smo upoznali dosta prijatelja, tako da ja, porodično, već šest godina i tokom zime dolazim u Vrnjačku Banju. Moram reći da su vaša deca, vaši mladi ljudi ovde ostavili predivan trag i utisak. Od početka su pokazali da su pristojni i divni ljudi. Tokom ovih godina stvorili smo lepe uspomene i pozitivnu energiju, rekla je Ivana Bošković.

POSTAVI ODGOVOR