„Priče iz šume“ uskoro u Kini

„Priče iz šume“ uskoro u Kini

Posle Islanda, Poljske i zemalja regiona, „Pčelica“ prodala izdavačka prava izdavaču iz Kine

0

Izdavačka kuća „Pčelica“ iz Čačka ustupila je prava za izdavanje slikovnica iz edicije „Priče iz šume“ jednoj izdavačkoj kući iz Kine. Prema rečima urednika „Pčelice“, Bojane Jovanović, „Priče iz šume„ su višestruko nagrađivana edicija autora Nikolete Novak i Alekse Jovanovića.

– Nikoleta Novak je inače veterinar po struci, dok je autor ilustracija akademski slikar. „Priče iz šume“ spadaju u, kako se to sada kaže, problemske slikovnice. U njima se neke psihološke ili sociološke teme iz svakodnevnog života obrađuju na deci blizak način. Deca mogu da iz ovih slikovnica izvuku pouke o svom ponašanju, o okruženju u kojem žive, o tome da treba da budu dobri prijatelji, da poštuju starije i da se lepo druže. Dakle, u „Pričama iz šume“ obrađeni su veoma bitni segmenti u odrastanju svakog deteta. Mi smo Kinezima prodali osam pojedinačnih naslova iz te edicije i svaki od njih biće štampan u tiražu od po 6.000 primeraka. Za nas je to veoma značajno mada smo svesni da za mnogoljudnu Kinu to i nije veliki broj. Ipak, nama je veoma važno da smo stigli i na kinesko tržište, kaže Jovanović.

Problemi izdavača iz unutrašnjosti

Bojana Jovanović naglašava da „Pčelica“ već nekoliko godina unazad izlaže na sajmovima u inostranstvu.

– Svoj izdavački program prezentujemo na značajnim internacionalnim sajmovima. Pre svega mislim na Sajam knjiga u Bolonji, koji nas uskoro očekuje, ali i na Sajam u Frankfurtu. Do sada smo ostvarili veoma značajne rezultate za nas posebno kada se u obzir uzme da dolazimo iz unutrašnjosti i da smo imali teži put do uspeha od izdavača smeštenih u Beogradu. Do sada smo ustupili prava izdavačima iz zemalja regiona: Slovenije, Hrvatske, Makedonije i Bugarske, ali i izdavačima iz Poljske i sa Islanda. veoma nam je drago što će uskoro naši čitaoci biti i mali Kinezi, rekla je Jovanović.

POSTAVI ODGOVOR