[rstr_selector]

Pritisci i dalje traju, ali Marica ne razmišlja o ostavci

Članovi Gradskog veća u Čačku nedavno su jednoglasno usvojili dva potpuno različita, stručna izveštaja o stanju dečijeg odmarališta „Ovčar“ u Ulcinju.

Prema jednom nalazu situacija u odmaralištu je alarmantna, a po mišljenju drugog inženjera stanje objekta je sasvim dobro i deca tamo mogu bezbedno da borave. Ljudi koji donose važne političke odluke u Čačku, između pojmova „alarmantno“ i „dobro“, podizanjem ruke, stavili su znak jednakosti na značenje ovih reči. Stiče se utisak da je članovoima veća svejedno šta stoji u izveštajima. Međutim, postoje i oni kojima i te kako nije svejedno.

Mnoge roditelje čija deca su ranije bila na letovanju preko vrtića, uznemirila je vest o odmaralištu koje, prema rečima jednog lokalnog političara, liči na „logor“. Pojedini roditelji, čuvši ovo, čak su dolazili na ideju da odu u upravu vrtića, lupe šakom u sto i zapitaju rukovodstvo obdaništa gde su to oni vodili njihovu decu. Roditeljski bes se ipak stišao kada su pregledali fotografije koje su njihovi mališani doneli sa prošlogodišnjeg letovanja, a koje prikazuju realniju sliku odmarališta u Ulcinju.

Međutim, novopečeni političari u Čačku insistiraju na tome da javnost više veruje njihovim rečima nego sopstvenim očima. Odgovornost za nepotrebnu uznemirenost roditelja, niko nije preuzeo.

Sve ove informacije doprinele su da već mesecima u gradu na Moravi ne jenjava priča o smeni Marice Nešović, direktorke predškolske ustanove „Radost“, čiji drugi mandat je verifikovan pre godinu dana, nekoliko meseci pre majskih izbora.

U čačanskim vrtićima, a naročito u odmaralištu u Ulcinju, danas bi sve bilo u redu da koalicionim sporazumom direktorsko mesto Marice Nešović nije pripalo čačanskim naprednjacima, a najveća (ne)sreća ove žene je što ona ne pripada ovoj partiji, jer, kako kaže, politički nije angažovana. Zbog toga što ne pripada tamo gde bi trebala i što iza nje ne stoji niko, već samo njen rad, od Marice Nešović se očekuje da napusti mesto direktora. Tačnije, na Maricu Nešović, mesecima se vrši očigledan politički pritisak da da ostavku. Vladajuća politička garnitura ne daje „ni pet para“ na to da je zakon na strani ove žene. Njihova namera da u fotelju smeste „svog čoveka“ čini se da je jača od svakog zakona, pa čak i onog koji rukovodi zdravim razumom. Ko će da plati Marici Nešović ako tuži grad zbog nezakonite smene?

Postavlja se pitanje da li bi čačanski političari donosili ovakve odluke, kada bi za svaku grešku plaćali iz svog džepa, ili kada bi hipotekom nad svojim imovinom garantovali da će raditi u interesu grada.

Od bezbroj gorućih problema u Čačku, smena Marice Nešović na poslednjoj sednici Gradskog veća bila je glavna tema, a način na koji se njena ostavka traži, nije odavno zabeležen na političkoj sceni ovog grada.

Zbog svega navedenog, čini se da je za čačansku vlast prioritet osloboditi fotelju Marice Nešović za nekog „ko je lepio plakate“, ne pitajući za cenu, jer je očito da je u Čačku „koalicioni sporazum“, dokument pravno jači i od Ustava.

Marica Nešović, čija smena je lebdela u vazduhu sve vreme sednice Gradskog veća, nije prisustvovala ovom skupu, jer nije ni pozvana. Na sednici se čulo da postoje potpisi više od polovine zaposlenih u obdaništima koji traže njenu smenu.

Upitana da prokomentariše optužbe na račun stumulacija koje je isplaćivala radnicima i oprečne izveštaje o stanju odmarališta u Ulcinju, Nešovićeva za naš program kaže:

{soundcloud}http://soundcloud.com/dzenarika/marica-ne-ovi|610|166{/soundcloud}

Inače, plate zaposlenih u Predškolskoj ustanovi „Radost“ u zavisnosti od stručne spreme kreću se od 38 000 do 50 000 dinara, koliko primaju radnici sa visokim obrazovanjem.

Prema rečima Nešovićeve, stimulacije su isplaćivane kako bi se zaposlenima sa najnižom stručnom spremom povećala primanja koja su daleko ispod zarada vaspitača. To se pre svega odnosi na zarade kuvarica, domara, vozača..

Gradonačelniku Vojislavu Iliću, na protekloj sednici Gradskog veća, Bratislav Jugović, inače radnik Predškolske ustanove, uručio je peticiju sa potpisima, kako je rekao, više od polovine vaspitača koji traže smenu direktorke. Gradonačelnik je naložio da se peticija uputi Upravnom odboru vrtića na razmatranje, evo šta Marica Nešović misli o tome:

{soundcloud}http://soundcloud.com/dzenarika/marica-ne-ovi-1|610|166{/soundcloud}

Marici Nešović zamereno je i što je isplaćivala jubilarne nagrade kada u državnoj kasi nije bilo novca za te namene. Ona ne poriče da je bilo nepravilnosti i spremna je da odgovara za nastale posledice. Kaže da je nakon brojnih ucena sada još uverenija da će ostati na čelu ove prtedškolske ustanove, a ostavku će dati samo pod jednim uslovom:

{soundcloud}http://soundcloud.com/dzenarika/marica-ne-ovi-2|610|166{/soundcloud}

Marica Nešović odlučna je u nameri da ostane na čelu čačanskih vrtića:

{soundcloud}http://soundcloud.com/dzenarika/marica-ne-ovi-3|610|166{/soundcloud}

Danas je 8. mart međunarotni praznik koji treba da nas seti na ravnopravnost između žena i muškaraca. U Beogradu je, kao i u drugim gradovima Srbije, tim povodom danas održan protesni marš žena koje su nastojale da ukažu na povredu radnih prava žena u Srbiji, U mnogim slučajevima, propisi koji zabranjuju diskriminaciju žena, već godinama su „mrtvo slovo na papiru“.

U Čačku žene mahom rukovode ustanovama kulture za koje se iz budžeta izdvajaju iznosi koji su ravni statističkim greškama. Poglede o svom položaju, ali i položaju ostalih žena, sa pozicije na kojoj se nalazi, iznosi Marica Nešović, direktorka čačanskih vrtića:

{soundcloud}http://soundcloud.com/dzenarika/marica-ne-ovi-4|610|166{/soundcloud}

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Kултура | Вести | Одабране вести

Beldocs EHO у Културном центру Чачак

09.12.2023
Вести | Одабране вести

Виртуелни сајам запошљавања НСЗ

29.11.2023