Privodi se kraju rekonstrukcija fasade na zgradi Okružnog načelstva u Čačku

Privodi se kraju rekonstrukcija fasade na zgradi Okružnog načelstva u Čačku

Zgrada okružnog zdanja u Čačku sagrađena je 1875. godine. Preduzimači su bili Ferdinand Kren, pivar i trgovac iz Čačka i Jevrem Savić iz sela Brđani

0
Foto: Dženarika info

Rekonstrukcija fasade na zgradi Okružnog načelstva u Čačku, u kojoj se nalaze Narodni muzej i Međuopštinski istorijski arhiv, počela je u maju i trebalo bi da bude završena ovog meseca. Po rečima Delfine Rajić, direktorke Narodnog muzeja, prethodna rekonstrukcija spoljašnjeg dela zgrade izgrađene pre 145 godina rađena je pre 44 godine.
– Zgrada okružnog zdanja u Čačku sagrađena je 1875. godine. Preduzimači su bili Ferdinand Kren, pivar i trgovac iz Čačka i Jevrem Savić iz sela Brđani. Ovaj podatak se nalazi u zabeleškama Jovana Krivače. Projektant Okružnog zdanja u Čačku dosadašnjim istraživanjima nije utvrđen, ali je sigurno da je i ovaj objekat kao i mnogo drugih sličnih objekata nastalih u drugoj polovini 19. veka, izveden u Ministarstvu građevina. O tome svedoči i zahtev Ilije Garašanina, ministra unutrašnjih dela iz 1864. godine, da se ubuduće sreske kuće dižu po planovima koje je izgradilo Ministarstvo građevina. U toku 1975. i 1976. godine izvedeni su konzervatorsko restauratorski radovi na fasadama objekta, prepokrivanju cele građevine, izradi nove limarije, obezbeđenju objekta od vlage, kao i odvođenje svih površinskih voda u gradsku atmosfersku kanalizaciju. Posle 44 godine, u maju ove godine su počeli radovi na fasadama Okružnog načelstva koji će u narednim danima biti završeni. Pažljivo su skinuti svi slojevi stare, oštećene boje, kao i slojevi oštećenog maltera. Izvršena je popravka oštećenih delova na fasadi i obrada sitnih pukotina. U toku je završna obrada, bojenje spoljašnom fasadnom bojom u dva tona za koje je dobijena saglasnost nadležne službe zaštite, rekla je Delfina Rajić i podsetila da je zgrada Okružnog načelstva nepokretno je kulturno dobro, spomenik kulture od velikog značaja.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR