Prodaja „Budimke“ izvesna nakon bankrota

Prodaja „Budimke“ izvesna nakon bankrota

0

Uprkos interesovanju domaćih i stranih investitora, preduzeće „Budimka“ iz Požege u prethodnim godinama nije uspelo da nađe kupca.

Razlog zašto se nijedan od zainteresovanih ulagača nije odlučio za kupovinu „Budimke“ leži u činjenici da niko nije želeo da ulaže u firmu u kojoj država ima nerešene finansijske odnose sa bivšim vlasnicima.

Prema rečima Đorđa Zečevića, poverenika Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, ako sud proglasi bankrot Budimke, može se očekivati čista situacija koja neće biti zadrška zainteresovanim investitorima.

– Do sada imamo više investitora koji su pokazali interesovanje za kupovinu Budimke. Kinezi su dolazili nedavno, ali imamo i Italijane, Ruse kao i domaće kupce koji se raspituju o uslovima kupovine ove firme. Međutim, o prodaji ne smem da razmišljam sve dok sudija nadležnog suda ne donese rešenje o bankrotstvu. Ja verujem da će ova firma biti dobro prodata, jer je sačuvana i vredi. Tačno je da se nalazi u velikim dugovima koji iznose oko milijardu i 340 miliona dinara, ali likvidaciona vrednost Budimke je procenjena na oko milijardu i 40 miliona dinara, što za ovakvu firmu nije nerealno. Ukoliko do 6. maja niko ne podnese plan reorganizacije ili ne traži od sudije produženje roka od 60 dana za podnošenje plana reorganizacije, sudija bi onda već 6. maja trebalo da donese rešenje o bankrotstvu i naloži stečajnom upravniku unovčenje imovine, odnosno prodaju, rekao je Đorđe Zečević.

Prema njegovim rečima, odbor poverilaca je saglasan da se Budimka proda kao pravno lice, odnosno kao jedna celina, bez mogućnosti da se delovi firme kupuju parcijalno.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR