Претрага
[rstr_selector]

Proglašena epidemija gripa u Moravičkom okrugu

Na teritoriji Moravičkog okruga je ove nedelje proglašena epidemija gripa. Dr Aksentije Tošić, epidemiolog čačanskog Zavoda za javno zdravlje, kaže da su na osnovu rezultata uzoraka od određenog broja pacijenata dijagnostikovali virus tipa AH3. Dr Tošić navodi da postoji mogućnost i da se veliki broj obolelih nije javio lekaru, jer se mnogi odrasli građani leče kod kuće, dok je najviše prijavljene dece. Zavod za javno zdravlje i Centar za kontrolu i prevenciju bolesti će pratiti kretanje broja obolelih na dnevnom nivou i na osnovu tih podataka će se preduzimati dalje mere.
– Prema nekim našim saznanjima ogroman broj obolelih i ne zatraži lekarsku pomoć i taj broj je daleko veći od pacijenata koji su bili kod lekara. Pretpostavka je da se deca javljaju u najvećem procentu, a da se stariji uglavnom odlučuju da se leče kod kuće. Preporuka je da se pacijenti sa težim simptomima obavezno jave lekaru, a onima koji se odluče da se sami leče na prvom mestu savetujemo mirovanje uz sve ostale higijensko-dijetetske mere koje su vezane za pravilnu ličnu higijenu, dobru ishranu, pojačan unos vitamina, a tek u slučaju da dođe do nekih komplikacija da se jave lekaru, kaže dr Tošić.

Mere opreza se preporučuju i zdravim i obolelim osobama

– U slučajevima epidemije gripa postoji velika verovatnoća da oni koji su zdravi dođu u kontakt sa obolelom osobom. Najrizičnija situacija je tamo gde su pacijetni najviše ugroženi, a to su bolnice i određene socijalne ustanove koje zbrinjavaju ljude sa određenim problemima tako da se ne preporučuje kontakt tih ugroženih kategorija sa eventualno potencijalno zaraženim ljudima. Sve mere prevencije se moraju poštovati i primenjivati u znatno većoj meri kako bi oni koji nisu zaraženi ostali zdravi, rekao je dr Aksentije Tošić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *