[rstr_selector]

Proglašena vanredna situacija u Čačku i Lučanima

Na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije u Čačku, danas je doneta odluka da se proglasi vanredna situacija u 19 mesnih zajednica koje su sinoć najviše pogođene gradom. Formirane su komisije za procenu štete na poljoprivredi, a Javno preduzeće „Gradac” vršiće procenu štete na lokalnim kategorisanim i nekategorisanim putevima. Prema podacima Gradskog štaba za vanredne situacije, sinoć je sa šest protivgradnih stanica ispaljeno 186 protivgradnih raketa.

– Pored grada koji je naneo štetu poljoprivrednim kulturama, bilo je i izlivanja iz kanalizacione mreže jer nije mogla da izdrži toliku količinu vode, kao i sistema za odvod površinske vode. Ovim putem molimo građane Čačka da svoje oluke isključe sa pomenutih sistema, kako bi što manja šteta bila pričinjena u nekom narednom periodu kada bude pala slična količina kiše. Pored toga, i dalje ćemo raditi na preventivnim merama, ali molimo građane da nam pomognu koliko mogu i da prodube i pročiste kanale pored puta, u blizini svojih kuća. To se najviše odnosi na meštane seoskog područja, a što se grada tiče, molimo građane da prijave gde su primetili zapušene odvode, kako bismo na vreme to sanirali, kaže Bratislav Zečević, načelnik Gradskog štaba za vanredne situacije.

Komisija za procenu štete u Lučanima je već na terenu

Vanredna situacija proglašena je i u Lučanima. Zoran Vučićević, predsednik opštinskog Štaba za vanredne situacije, kaže da je velika šteta pričinjena poljoprivrednim kulturama, ali i nekategorisanim putevima, pa su Komisije za procenu štete već na terenu.

– Donet je zaključak da predsednik opštine proglasi vanrednu situaciju na teritoriji opštine Lučani koja obuhvata sledeće mesne zajednice: Dučalovići, Markovica, Donja i Gornja Kravarica, Lis, Rti, Vučkovica, Kotraža, Lukovića, Glog, Gornji Dubac, Viča, Kaona, Vlasteljica, Milatovići, Dragačica, Rasovac i Goračići. Građani mogu prijaviti štetu kako bi se utvrdilo stvarno stanje. Najviše su ugrožene jagode u Dragačici, Rasovcu i Rtima, voćni zasadi u Markovici, Dučalovićima i Kravarici. Imamo i dosta štete na putevima gde je bilo mnogo kiše i grada, bujične vode su odnele šut sa nekategorisanih puteva, pa je došlo do zapušavanja kanala, kaže sagovornik.

U Ivanjici stanje stabilno

Budislav Vukašinović, načelnik Štaba za vanredne situacije u Ivanjici, kaže da u toj opštini za sada neće biti proglašena vanredna situacija. Grad je sinoć padao u nekoliko mesnih zajednica ali, prema Vukašinovićevim rečima, nije bio krupan. Šteta od sinoćnjeg nevremena bi tek trebalo da bude procenjena, kaže naš sagovornik i dodaje da je u ovoj opštini najveću štetu pričinio sneg koji je padao prošle nedelje i uništio voćnjake i malinjake.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Kултура | Вести | Одабране вести

„Наш разред” у Културном центру Чачак

19.02.2024
Одабране вести | Сервис инфо

Радно време јавних служби за Дан државности

15.02.2024
Вести | Одабране вести | Сервис инфо

Апел грађанима: Не спаљивати траву и ниско растиње

14.02.2024