[rstr_selector]
Foto: Iz lične arhive

Произвођачи млека дали држави недељу дана да испуни њихове захтеве, у супротном следе нове блокаде

Тренутни износ субвенција по грлу није задовољавајућ, а није ни повећање које је држава понудила, каже Слободан Видојевић, власник фарме из Бреснице.

Произвођачи млека у Србији најављују нови, радикалнији протест, незадовољни одлуком државе да повећа премије за млеко на 15, уместо на тражених 20 динара, а субвенције по крави на 30.000 уместо на 40.000 динара колико су у свом захтеву тражили као износ који је неопходан за опстанак млечног говедарства у Србији.

Како кажу, очекивало се да ће до овога доћи, јер није први пут да држава остаје нема на њихове захтеве.

Урушавање млечног говедарства у Србији није ништа ново, и сеже 20 година уназад, објашњава Слободан Видојевић, власник фарме из Бреснице. Али, како додаје, произвођачи млека више не могу да стоје са стране и гледају како њихов рад и труд пропада. Ако се на то све дода неконтролисани увоз млека и чињеница да млеко које увозимо по квалитету не може да се пореди са домаћим из Србије и региона, дошло је време да се урушавање млечног говедарства у Србији заустави.

– Прво су ови људи из Богатића основали своје удружење млекара и кренули су већ од 2010. године. Борили су се и за Шумадију и за Централну Србију, практично за целу Србију. На њиховом скупу пре неких месец дана смо се срели, видели у каквом смо проблему и онда смо и ми дошли на идеју да у Мрчајевцима организујемо скуп. Изненадили смо се колико је људи било присутно. Ту смо дали своје предлоге и послали захтеве у Министарство.

Захтеви које су произвођачи послали држави проистекли су из детаљне и аргументоване рачунице. Има их неколико, а за опстанак млечног говедарства у овом тренутку је најважније ограничење неконтролисаног увоза и утврђивање минималне цене млека која би износила 78 динара по литру.

– Да се ограничи увоз млека и млечних производа, што је најбитније у нашој производњи. Да се укине забрана извоза млека, да премија за млеко износи 20 динара по литру као последица суше и поремећаја тржишне цене сточне хране. Да се врати стари Правилник када је у питању остварење права на подстицаје у сточарству за квалитетна приплодна грла, или да јавним позивом буду обухваћена грла која су изостављена 2022. године. Затим, повећање подстицаја за квалитетно приплодно грло, што значи 40.000 динара по крави и 50.000 динара по јуници. И што је најбитније сад, тренутно, да се формира најнижа откупна цена млека јер се ми не уклапамо у ово што су они нама сад понудили – 15 динара премију за млеко и 30.000 динара за субвенције по грлу. Јер ако нам млекаре скину 10 до 15 динара, пошто су већ почеле да скидају откупну цену млека, ми се ту никако не уклапамо. У нашем окружењу једно грло даје око 5.000 литара млека. Ако би нам млекаре скинуле 10 динара по литру, изгубили бисмо зараду у висини од 50.000 динара. Што значи, на 15 крава, то је 750.000 динара.

Откупна цена млека у нашем крају варира у зависности од количине, каже саговорник и додаје да је најгоре у целој причи то што произвођачи млека остварују само 25% зараде, а преосталих 75% иде у џеп млекарама.

– Све зависи и варира од количине. Последње што сам чуо је да су једном колеги из Обрве скинули цену на 45 динара а имао је 68 динара. Некоме плаћају 65 динара. Највише до сада што сам чуо, је да је људима плаћано 80 динара у овом нашем крају, а исто сам чуо и за Мачву. А то су људи који производе дневно 600 до 1000 литара млека. По некој нашој статистици коју смо радили последњих дана, ми произвођачи имамо 25% зараде. А 75% зараде имају млекаре и трговинске куће. То је страшно. Наш колега ветеринар је на фармама радио прорачуне. Можда неко неће веровати, али нас овде, у Шумадији и Централној Србији где су мање литраже по грлу, око 5.000 литара, литар произведеног млека кошта око 102 динара – када се урачунају и услуге ветеринара и храна и рад на фарми која броји од 20-30 грла говеда, где треба два члана да су увек активна у раду.

Чињеница да се позване млекаре нису одазвале да присуствују скупу произвођача млека који је одржан у Богатићу неколико дана, говори о неспремности да се реши овај проблем.

– Пре неки дан када је био скуп у Богатићу, ја сам лично звао четири млекаре да присуствују. Да видимо разлоге због чега обарају цену млека. А већ су почеле неке млекаре да најављују да ће од 15. марта обуставити откуп млека јер немају где да га складиште. Да видимо разлог, да се удружимо да бисмо решили проблем. Само се Златиборска млекара одазвала, само једна млекара у целој Србији.

Тренутни износ субвенција по грлу није задовољавајућ, каже саговорник, а није ни повећање које је држава понудила.

– То је смешно, 25.000 динара по грлу. Кад Матична служба узме од 20-25%, у зависности од произвођача колико има грла, остане вам можда 20.000 динара по грлу. Они су сад повећали субвенције на 30.000 динара, на шта ми не пристајемо, премију за млеко су вратили на 15 динара а ми смо тражили 20 и од тога нећемо одступати јер су нам прошле године узели у два квартала 5 динара.

Произвођачи млека су држави дали рок од седам дана да испуни њихове захтеве, а уколико то не буде случај, најављују блокаду путева у неколико места Србије.

– Одступања нема. Поготову сад кад још нису кренули пољопривредни радови, па народ може да се окупи. Ми смо рекли да ћемо, ако нам не испуне захтеве, следеће недеље поново блокирати Мрчајевце, Војводину, Шабац… И сви смо једногласно за то.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *