[rstr_selector]
Foto: Dženarika Info

Proleće u januaru

Vremenska prognoza

U Srbiji će i danas biti toplo vreme. Ujutru po kotlinama i visoravnima jugozapadne i južne Srbije sa kratkotrajnom maglom, pre podne pretežno sunčano, a posle podne će se smenjivati oblaci i sunce. Vetar će biti slab promenljivog pravca, posle podne zapadni. Najniža temperatura od 1 do 7, najviša dnevna od 12 do 18 stepeni.
U Čačku će danas biti promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima. Jutro će biti hladno sa temperaturom oko 1 stepen, a najviša dnevna će biti do 13 stepeni.
Toplo vreme zadržaće se i sutra uz postepeno naoblačenje sa kišom, koje će najpre zahvatiti sever Srbije, a krajem dana i ostale predele. Vetar će u većini krajeva biti slab do umeren jugozapadni i južni, a najviša dnevna temperatura 10 do 15 stepeni.
U Čačku će sutra vreme biti slično današnjem, uz dosta sunčanih intervala i slab južni vetar. Jutarnja temperatura će biti oko 2, a najviša dnevna do 12 stepeni.

Elektrosnabdevanje

Snabdevanje strujom u Čačku, Gornjem Milanovcu, Ivanjici i Lučanima je uredno s obzirom na to da nema kvarova na dalekovodima i na niskonaponskim mrežama. Iz ivanjičke Elektrodistribucije su za sutra najavili radove na mreži niskog napona 0d 08:00 do 16:00 časova kada će bez električne energije biće naselje ispod repetitora Šutelj u Šumama.

Bioprognoza

Relativno povolјne biometeorološke prilike mogu doprineti smanjenju tegoba kod većine hroničnih bolesnika. Blagi oprez se savetuje srčanim bolesnicima i astmatičarima. Smanjenje radne sposobnosti i glavobolјa su moguće meteoropatske reakcije. Preporučuje se adekvatno odevanje u skladu sa očekivanim termičkim uslovima. U saobraćaju je potrebna izvesna opreznost.

Stanje na putevima

Danas se očekuje pojačan saobraćaj na autoputevima, naplatnim rampama, pojedinim graničnim prelazima i prilazima većih gradova, kao i na putevima koji vode sa naših planina, vikend naselja i ostalih turističkih destinacija.
Zbog radova se na pojedinim deonicama saobraćaj odvija usporenije, a u danima pojačanog saobraćaja vozači moraju biti strpljiviji i vožnju prilagoditi privremenim saobraćajnim znakovima.
Produženi su radovi na rehabilitaciji puta na deonici Brežđe – Divčibare, pa je i dalje na snazi obustava saobraćaja. Vozači mogu koristiti obilazni put preko Mionice, Valjeva i Kaone. Izmenjen je režim saobraćaja na na deonici Pakovraće (Markovica) – Kratovska stena, zbog izgradnje petlje „Pakovraće“, saobraćaj je preusmeren na privremenu devijaciju i kružnu raskrsnicu.
Narednih dana treba očekivati promenljivo vreme zadržavanja na pojedinim graničnim prelazima. Povremeni talasi sa većim brojem vozila očekuju se na Horgošu i Batrovcima, kao i na najfrekventnijim prelzaima sa Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom.
U cilju bržeg prolaska na graničnim prelazima sa Mađarskom i rasterećenja Horgoša i Kelebije, granični prelaz Bački Vinogradi radi od 7 do 22 časa, a prelaz Bajmok je otvoren od 7 sati do ponoći. Trenutno na našim putničkim terminalima nema zadržavanja.

Поделите вести