Promovisan novi Zbornik radova čačanskog Muzeja

Promovisan novi Zbornik radova čačanskog Muzeja

„Od samog početka kada se pojavio Zbornik radova, daleke 1969, primetno je da se ideja razvijala, menjala, napredovala, uspela da prati savremene trendove muzeologije i dosegne stroge kriterijume naučnog časopisa od nacionalnog značaja“

0

Povodom 68 godina rada i postojanja čačanskog Narodnog muzeja, danas je promovisan novi Zbornik radova. Delfina Rajić, direktorka Muzeja, kaže da ova ustanova uspeva sve ove godine uspešno da realizuje ciljeve svog postojanja i svoje aktivnosti.

– Izdavačka delatnost Narodnog muzeja započeta je 1955. godine i realizuje se kroz čitav niz posebnih izdanja, a od 1969. i kroz stalnu muzejsku publikaciju Zbornik radova. U ovom renomiranom izdanju objavljuju se rezultati naučno istraživačkih projekata koje Muzej ostvaruje u saradnji sa drugim srodnim ustanovama i institucijama. U svakom dekadnom broju 10., 20., 30. i 40. objavljuju se i bibliografije svih do tada objavljenih radova, a od broja 34 sastavni deo članaka su apstrakti i ključne reči. Rezimei radova i priloga prevođeni su na francuski već od broja 14, a od broja 29 na engleski jezik. Od broja 34 Zbornik je promenio svoj vizuelni identitet pa smo odlučili da u svakom narednom broju nastavimo tradiciju reprezentativnog prepoznatljivog dizajna koji istovremeno oslikava kulturno nasleđe čačanskog kraja. Tako je na korici novog broja prikazana kamena skulptura lava iz arheološkog nalazišta Čuljevina u Prijevoru. Među svojim koricama 49. Zbornik je sabrao 10 metodološki uzorno sačinjenih radova bez kojih se ne može steći jasan uvid u nacionalnu prošlost, kao ni sadašnjost i budućnost. Od samog početka kada se pojavio Zbornik radova, daleke 1969, primetno je da se ideja razvijala, menjala, napredovala, uspela da prati savremene trendove muzeologije i dosegne stroge kriterijume naučnog časopisa od nacionalnog značaja. Narodni muzej u Čačku sa pomenutim časopisom i drugim aktivnostima uspeva da u potpunosti realizuje ciljeve svog postojanja već 68 godina, istakla je Delfina Rajić.

POSTAVI ODGOVOR