Претрага
[rstr_selector]

Promovisana knjiga o rukovodiocima čačanskih škola od početka 19. veka do danas

U okviru obeležavanja sedam decenija od osnivanja, Međuopštinski istorijski arhiv upriličio je u ponedeljak, 25. juna, promociju knjige ,,Rukovodioci čačanskih obrazovno-vaspitnih ustanova”, autora dr Ilije Popovića i dr Svetislava Markovića. Autori su u ovoj knjizi predstavili 294 biografije direktora i upravitelja osnovnih i srednjih škola na području Čačka od početka 19. veka do danas, a Svetislav Marković kaže da je rad na ovoj knjizi trajao dve i po godine.

– U knjizi je prikazan pregled razvoja obrazovanja u našem gradu od predškolskog, osnovnog do srednjeg. Istraživali smo oko dve i po godine i prikupili biografije 294 upravitelja i direktora  obrazovnih ustanova. Čitaoci će videti da su pojedini direktori i vršioci dužnosti direktora bili vrlo kratko na svojim dužnostima, po nekoliko meseci do godinu dana, do onih direktora koji su rukovodili svojim školama po više od tri decenije. Moram da kažem da je na ovom prostoru bilo izvanrednih ljudi koji su rukovodili čačanskim školama i teško je izdvojiti bilo koga, ali  istakao bih recimo da je direktor Gimnazije bio Boža Knežević, jedan do naših najpoznatijih filozofa, da je direktor Tehničke škole bio profesor Tufegdžić koji je kasnije bio čuveni profesor na Građevinskom fakultetu u Beogradu. Ne bih da izdvajam dalje da drugi ne budu zapostavljeni, ali ovo su stvarno blistava imena koja su ponos svojih škola i našeg kraja, rekao je Svetislav Marković.

Rukovodioci sa značajnim pedagoškim i stručnim iskustvom

knjigaDr Ilija V. Popović i dr Svetislav Lj. Marković su teritoriju čačanskog kraja  predstavili u šematskom prikazu 58 naselja (uključujući i Grad Čačak) iz koga se vidi da u 15 naselja nikad nije postojala škola. U Čačku ima ukupno devet osnovnih škola, u koje su ubrojali i Prvi novembar, školu za osnovno i srednje obrazovanje i Muzičku školu. Tu je i šest srednjih škola, a sve je prikazano na  karti na kojoj je dat raspored škola na teritoriji  čačanskog kraja. Autori nisu zaboravili ni direktore Učiteljskog doma Čačak, Školske uprave Čačak, Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, Regionalnog centra za talente Čačak i Ustanovu za kulturno-obrazovnu delatnost „Kosta Novaković“. Posebno su naveli 37 rukovodilaca koji su imali zvanje savetnika za nastavu i pedagoško instruktivni rad, kako bi potvrdili tezu da su pojedini rukovodioci škola imali značajno pedagoško i stručno iskustvo, pa su kao takvi bili angažovani da daju pedagoško instruktivne savete nastavnom osoblju u osnovnim i srednjim školama.

jelaNa promociji knjige su govorili recenzenti Momčilo Zarubica i dr Ilija Misailović, a svoja zapažanja je dala i Jelisaveta Jela Surudžić, dugogodišnji direktor PU „Radost“ i autor knjige dr Ilija Popović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести