Promovisanje ekološkog obrazovanja među predškolcima

Promovisanje ekološkog obrazovanja među predškolcima

Preuzimanjem projekta „Zelena jabuka“ od Predškolske ustanove „Radost“ iz Čajetine, čačansko „Moje detinjstvo“ je tokom protekle školske godine radilo na promovisanju pozitivnih stavova prema životnoj sredini, prirodi i zdravom načinu života

0

Predškolska ustanova „Moje detinjstvo“ iz Čačka sutra će predstaviti 11 projekata nastalih u okviru projekta „Zelena jabuka“ koji promoviše zaštitu životne sredine među predškolcima. Suzana Simeunović, direktora ustanove, podseća da „Zelenu jabuku“ jedan vrtić nasleđuje od drugog, pa se svake godine realizuje u drugom gradu Srbije. Čačak je ovom projektu bio domaćin u školskoj 2016/17. godini, a direktorka naglašava da su deca i vaspitači naišli na izuzetno dobu saradnju sa roditeljima i lokalnom zajednicom.

– Kada znamo šta nam je cilj i zbog čega to radimo, a posebno kada tome dodamo da je predškolski uzrast najkritičniji period u kojem znanja i iskustva možemo da urežemo u sećanje i da deca to kasnije dele sa roditeljima i vršnjacima van ustanove, onda je utoliko to što smo radili važnije i značajnije, kaže Simeunović.

Razvoj najmlađih kroz ekološke zadatke

Direktorka Predškolske ustanove „Moje detinjstvo“ iz Čačka kaže da su roditelji prepoznali koliko je projekat „Zelena jabuka“ bitan za njihovu decu, a da je lokalna zajednica prepoznala i značaj same teme i uticaja na mlade naraštaje.

– Svako je na svoj način izašao u susret i imali smo zaista bogatstvo različitih situacija i prilika za učenje. Stavljali smo decu pred određene zadatke i puštali ih da pronalaze načine kako će i na koji način kada odrastu moći da rešavaju određene probleme. Projekat je realizovan u svakom našem objektu i to kroz radionice, uređenje eko-bašta, ekološke portale, izlete, eko-karnevale, pozorišne predstave i istraživačke aktivnosti. U ovoj školskoj godini projekat „Zelene jabuke“ iz Čačka putuje u Novi Sad, rekla je Simeunović.

 

POSTAVI ODGOVOR