Proširene zone za uređenje gradskih fasada, utvrđena pravila stambene uprave

Proširene zone za uređenje gradskih fasada, utvrđena pravila stambene uprave

Pored ekstra zone, predlogom o sufinansiranju uređenja fasada čačanskih zgrada obuhvaćene su prva i druga gradska zona, a Stambena agencija ujedno uklanja nedoumice stanara u vezi sa ulogom upravnika zgrada

0

Dopunom prvobitne odluke o uslovima i načinu sufinansiranja uređenja fasada zgrada, pored ekstra zone, u buduće planove uključene su još prva i druga zona grada Čačka. Brankica Jelić, direktor Gradske stambene agencije, najavljuje da će se, ukoliko Skupština grada usvoji odluku, raspisati javni pozivi za učešće shodno budžetu koji bude na raspolaganju.

– Sredstva za sprovođenje ove odluke biće opredeljena u narednom periodu, ali je značajna novina ta koja se tiče proširenja delovanja na uređenju fasada u našem gradu. Naime, postoji tačno propisana procedura konkurisanja za ova sredstva, pa se razlikuju zgrade u javnoj od onih u privatnoj ili mešovitoj svojini. Za prve se obezbeđuju stoprocentna sredstva od ukupne sume, dok druge dobijaju najviše pedeset procenata. Gradsko veće izuzetno može promeniti odluku u pogledu ovih parametara, ali samo na predlog Gradske stambene agencije, objašnjava Brankica Jelić.

Procedura postavljanja upravnika zgrada

U Čačku su trenutno registrovane 484 stambene zajednice, a 716 predmeta je u radu. Razlika između ova dva broja podrazumeva promene u vidu ostavke koju upravnici sami podnose ili dobijaju od stambene zajednice. Često se dešava da zajednica bude bez upravnika. Tada na scenu stupa Gradska uprava za inspekcijski nadzor i sačinjava konkretni zapisnik ili prijavu, na osnovu koje Gradska stambena agencija dodeljuje prinudno rešenje stambenoj zajednici koja uopšte nema ili je ostala bez upravnika.

– U tom slučaju, sa spiska licenciranih profesionalnih upravnika Privredne komore Srbije, a za teritoriju grada Čačka, imenuje se tačno određeno lice i na dužnost stupa kao da je izabrano redovnom procedurom. Rešenje o prinudnoj upravi važi do trenutka kada se stanari sami organizuju i odaberu lice koje će biti u redovnom postupku. To može biti neko od vlasnika stanova ili profesionalni upravnik, kaže direktorka.

Pomoć pri razrešavanju nedoumica

Stambena agencija je, navodi se, u svakodnevnom kontaktu sa upravnicima i građanima, otvorena za pomoć u razrešavanju njihovih nedoumica i dilema. Uglavnom se postavljaju pitanja izdavanja i visine računa, pa iako to nije posao Stambene zajednice, svejedno im izlazi u susret. Uplate moraju biti vršene na račun ovlašćenog lica i mora postojati zvanični tok novca. Upravnici, kao zakonski zastupnici stambene zajednice koja im je dodeljena, nisu oslobođeni odgovornosti rukovođenja čak i kada sami imaju nedoumice. Međutim, s obzirom da su u pitanju većinom edukovana lica, retko dolazi do nejasnoća.

POSTAVI ODGOVOR