Prostorni plan klisure na uvid građanima Čačka

Prostorni plan klisure na uvid građanima Čačka

Prostorni plan koji će odrediti način budućeg uređenja područja posebne namene Ovčarsko-kablarske klisure, do 17. oktobra nalazi se na ranom javnom uvidu pred građanima Čačka

0
Ovčar banja - pogled sa Kablara

Do 17. oktobra u Čačku će na ranom javnom uvidu biti prostorni plan Ovčarsko-kablarske klisure. Vesna Dmitrić, načelnica Gradske uprave za urbanizam, podseća da se radi o konceptu plana čija će izrada tek biti realizovana, a za koji su zainteresovane strane, na prezentaciji organizovanoj sa tim ciljem, iznele svoje sugestije.

– Bilo je sugestija koje su se najviše odnosile na razvoj sporta i turizma, na razvoj staza koje su nam neophodne, na alpiniste koji su tamo svakodnevno prisutni, na verski turizam koji moramo da poštujemo i da očuvamo i unapredimo. Uopšte, rani javni uvid omogućava svima da daju neke svoje sugestije i da izraze sve ono što je njima u interesu. Prezentaciji su prisusvovali predstavnici Zavoda za zaštitu prirode, Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Žičke eparhije, obrađivača plana Instituta za arhitekturu i svih javnih preduzeća i ustanova koje imaju interese na tom području, kaže Dmitrić.

Osnov za legalizaciju

Načelnica Gradske uprave za urbanizam u Čačku naglašava da će ovaj plan da stvori uslove, koji sada ne postoje, za ozakonjenje pojedinih objekata u području posebne namene Ovčarsko-kablarske klisure.

– Tamo smo do sada imali situaciju koja je nerešiva i u kojoj mi, kao nadležna uprava, nismo mogli da postupamo. Zato će ovaj plan biti dobar osnov da se, iz uslova Zavoda za zaštitu prirode, Zavoda za zaštitu spomenika i svih drugih učesnika, napravi plan na osnovu kojeg ćemo moći da zaključimo da li i koji objekti se mogu ozakoniti. O tome ne mogu da govorim unapred posebno kad uzmemo u obzir da je to područje podeljeno na određene zone i kategorije, ali je sigurno da će kroz ovaj plan biti jasno definisane instukcije i planski osnovi kako ćemo dalje postupati, rekla je Dmitrić.

POSTAVI ODGOVOR