Prosvetari opet na protestima

Prosvetari opet na protestima

- Odlučili smo da protest bude ispred Vlade Srbije jer sa njima još nismo imali nikakav kontakt, a sporazum čije poštovanje tražimo je 2015. godine potpisan na osnovu zaključka Vlade, kaže Vladimir Adžić

0

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije za petak je najavila protest ispred Vlade Srbije, a Vladimir Adžić, predsednik Sindikata obrazovanja Čačak podseća da je glavni razlog protesta nepoštovanje sporazuma potpisanog 2015. godine. Ažić dodaje i da Unija sindikata prosvetnih radnika traži i uvođenje platnih razreda, isplatu Svetosavskih nagrada za poslednje tri godine i isplatu po 15.000 dinara iz uštede ostvarene u prosveti poslednjih nekoliko godina.
– U našem sistemu je u poslednje tri godine napravljeno 2,5 milijardi dinara ušteda. Smatramo da ono što je ušteđeno, ljudima treba da bude vraćeno, a tako je i predviđeno sporazumom. Takođe, 2014. godine su nam neopravdano smanjene plate koje četiri godine pre toga nisu povećavane. Ovaj protest je samo prvi korak i opomena za Vladu da se potpisani sporazumi moraju poštovati, kaže Adžić.

Čeka se Vlada

Predsednik Sindikata obrazovanja Čačak kaže da su prosvetari imali sastanke sa predstavnicima ministarstava prosvete i lokalne samouprave koji smatraju da treba ispoštovati potpisani sporazum.
– Upravo zbog toga smo odlučili da naš protest bude ispred Vlade Srbije. Sa njima još nismo imali nikakav kontakt, a sporazum je potpisan na osnovu zaključka Vlade. Smatramo da je to razlog da odluku o ispunjenju zaključaka sporazuma donese Vlada koja se po tom pitanju nije oglašavala i zato ćemo ispred sedišta Vlade i protestovati, kaže Adžić.

U petak skraćeni časovi

Adžić, koji je i član Predsedništva Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, kaže da će u petak, 17. marta, časovi biti skraćeni na 30 minuta u 738 škola u Srbiji, a od toga i u 29 čačanskih škola čiji su radnici članovi Sindikata obrazovanja Čačak.
– Pozvaćemo i zaposlene u drugim školama, koji nisu naši članovi, da nas tog dana podrže. Na protest će ići 120 čačanskih profesora i sigurno je da ovog puta nećemo odustati. Jedan od prvih postulata prosvetnih radnika je doslednost i tu doslednost tražimo i od Vlade Srbije, rekao je Adžić.

 

POSTAVI ODGOVOR