Претрага
[rstr_selector]

Протест мештана чачанских и драгачевских села данас испред Вишег суда у Чачку

Мештани десет села са територија Чачка и Драгачева најавили су од данас протест испред Вишег суда у Чачку због незадовољства ценом коју им држава нуди за земљу одузету за изградњу ауто-пута Прељина-Пожега. Цене које је држава понудила доста су ниске, прича Милојко Ћосић мештанин Паковраћа јер, као каже, држава земљу обрачунава и плаћа као пољопривредно земљиште, иако је пренамена земљишта урађена пре почетка изградње ауто-пута, а Основни суд пресудио да ће се она обрачунавати као грађевинско земљиште.

Цена треба да буде много виша јер је у питању грађевинско земљиште

– Јуче је било годину дана како је отворена деоница ауто-пута Прелијна-Паковраће, а мештани који живе на то потесу и данас су на суду и нису наплатили земљиште. Понуђене су доста ниске цене. Држава је понудила од 50 динара по квадрату, колико је било код мене у Паковраћу, до 150 – 200 динара. Међутим, народ је незадовољан. И сада држава иде на то да цена земљишта буде од 200 до 300 динара по квадратном метру. Та цена треба да буде много виша јер је у питању грађевинско земљиште. Постоје и пресуде Основног суда у Чачку да је то грађевинско земљиште, а пренамена земљишта је и извршена управо због изградње ауто-пута јер се ауто-пут гради на грађевинском земљишту.

Мештани села који су најавили протест траже само оно што је Основни суд пресудио. Цену нисмо одређивали ми, већ стручне службе, а ми само тражимо да се пресуда испоштује, наглашава Милојко Ћосић.

– Принуђени смо на овај потез. Морамо да протестујемо да би јавност знала шта се дешава, јер многи нису упућени у наше проблем. Појединци мисле да хоћемо да се обогатимо и да тражимо нешто незамисливо. Међутим, постоје пресуде Основног суда у којима стоји да је земљиште грађевинско и да ће се плаћати као грађевинско по зонама, а зна се која зона носи коју цену у зависности од општине. Ми цену нисмо одређивали. То су радиле стручне службе за грађевинско земљиште, односно вештаци. Ми немамо ништа са тим.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *