Protivpožarna obuka za pripadnike Civilne zaštite

Protivpožarna obuka za pripadnike Civilne zaštite

0

Pripadnici Civilne zaštite u Čačku u ovom trenutku mogu da pomažu vatrogascima u početnim fazama razvoja požara, kao i prilikom evakuacije stanovništva; ubuduće, kada se završi protivpožarna obuka, pripadnici Civilne zaštite nastupaće ravnopravno sa vatrogascima

Svih 200 pripadnika jedinica Civilne zaštite u Čačku moraju proći protivpožarnu obuku, ali će za početak, zbog nedostatka sredstava, na kurseve biti upućeno samo njih 17. Prema rečima Bratislava Zečevića, rukovodioca gradske Službe za bezbednost i odbranu, radi se o poverenicima jedinica i njihovim zamenicima koji će po dobijanju licence moći da pomažu vatrogasnim jedinicama MUP-a.

– Cena ovog kursa po osobi iznosi oko 30.000 dinara zbog čega mi ne možemo da pošaljemo na obuku sve pripadnike Civilne zaštite u našem gradu u isto vreme. Oni će posle kursa, koji podrazumeva praktičnu i teoretsku obuku, biti osposobljeni za delovanje na gašenju požara. Upoznaće se sa svim sistemima protivpožarne zaštite, ali i sa načinom formiranja timova. Oni će i dalje funkcionisati u okviru Civilne zaštite koja će biti ispomoć u slučaju, većih ili manjih, početnih požara, kaže Zečević.

Oprema za pomoć vatrogascima

Rukovodilac Grupe za bezbednost i odbranu grada Čačka podseća da je nedavno bilo situacija da se u jednom danu dogodi i do 30 manjih požara na području Moravičkog okruga.

– U takvim situacijama postojeći broj vatrogasaca u Vatrogasno-spasilačkim jedinicama MUP-a nije dovoljan. Upravo u takvim danima biće angažovani naši pripadnici. Mi već imamo određen kontingent opreme koji možemo odmah da stavimo u funkciju, a od marta, kada je polaganje ispita za obuku koju ovih 17 pripadnika Civilne zaštite sada prođe, imaćemo i obučeno i licencirano ljudstvo. Od opreme imamo naprtnjače i pumpe kojima možemo direktno da punimo vatrogasna vozila sa raznih izvorišta, a u toku je postupak nabavke metlarica. Naša oprema je skromna, ali mi inače delujemo samo u početnim fazama razvoja požara, dok u slučaju većih požara pomažemo u evakuaciji, naglasio je Zečević.

 

POSTAVI ODGOVOR