Prva manifestacija meda i voća u Čačku tokom vikenda

Prva manifestacija meda i voća u Čačku tokom vikenda

0
Foto: Plakat

Predstojećeg vikenda, 12. i 13. novembra, na Gradskom trgu u Čačku održava se Prva manifestacija meda i voća. To će biti prilika za sve građane Čačka da se podsete na značaj pčela i neraskidivu vezu između pčelarstva i voćarstva koje je odlika čačanskog kraja, najavljuje prof. Svetomir Stamenković, predsednik Udruženja pčelara „Čačak“.

Bez pčela nema čovečanstva

– Ako bi nestale pčele nestalo bi i čovečanstvo, jer pčele su u 85% slučajeva oprašivači gajenih biljaka – i voćarskih i ratarskih i povrtarskih kultura. Dakle, bez pčela nema čovečanstva. Mi želimo da okupimo pčelare i voćare na jednom mestu, jer pčele ne mogu bez voća a voće ne može bez pčela. Zato je ovo dobra prilika da građani Čačka na jednom mestu vide i proizvođače voća i pčelare koji će izložiti med i druge pčelinje proizvode. Zainteresovani za gajenje pčela mogu da dobiju korisne informacije od iskusnih, proverenih pčelara koji će izložiti svoje eksponate na ovoj izložbi. A svi posetioci će imati  priliku da kupe med za svoje potrebe po povoljnijim cenama.

U okviru Prve manifestacije meda i voća, na Institutu za voćarstvo će se održati predavanje na temu prihrane pčela, koje će biti otvoreno za sve zainteresovane građane, kaže prof. Stamenković.

– Poznato je da u godinama koje su sušne nema dovoljno nektara, pa pčele ne mogu da obezbede količine koje će biti dovoljne tokom zime. Mi kao pčelari vodimo računa o njima i prihranjujemo ih tečnom i čvrstom hranom. To je neophodno da bi one u toku zime imale čime da se hrane jer od novembra do marta one nemaju nikakvu aktivnost. Ovo predavanje mogu da posete svi pčelari ali i svi građani Čačka, možda i neki budući pčelari koji su za tu temu zainteresovani.

PROGRAM
11.00 Otvaranje manifestacije
11:15 Izložba proizvoda od meda i voća
12.00 Predavanje na temu ,,Prihrana pčela: tečna ili čvrsta hrana“ – predač: Milun Mandić (Svečana sala Instituta za voćarstvo Čačak)
13.00 diskusija

POSTAVI ODGOVOR