Prve odluke o dodeli poljoprivrednih subvencija iz budžeta Čačka početkom juna

Prve odluke o dodeli poljoprivrednih subvencija iz budžeta Čačka početkom juna

Konkurs za dodelu podsticajnih sredstava u poljoprivredi u 2018. godini raspisan je 20. aprila, a rok za podnošenje prijava je najkasnije do 14. septembra ili dok se sredstva ne utroše, kažu u Gradskoj upravi za lokalni ekonomski razvoj

0

Konkurs za dodelu podsticajnih sredstava u poljoprivredi raspisan je 20. aprila, a na konkurs se do sada javilo 70 poljoprivrednika. Ove godine predviđen iznos direktnih subvencija poljoprivrednicima grada Čačka je 41 milion dinara, a odluke o odobravanju sredstava biće donošene na mesečnom nivou, navodi Vladimir Gojgić, pravnik u Gradskoj upravi za lokalni ekonomski razvoj.

Isplate se vrše u roku od osam dana od dana potpisivanja ugovora

– Konkurs za dodelu podsticajnih sredstava u poljoprivredi u 2018. godini raspisan je 20. aprila, a rok za podnošenje prijava je najkasnije do 14. septembra do 17 časova ili dok se sredstva ne utroše. Ukoliko se sredstva ranije utroše onda će konkurs biti prekinut pre 14. septembra. Plan rada Komisija za dodelu podsticajnih sredstava u poljoprivredi je da se pristigle prijave otvaraju na mesečnom nivou, ali s obzirom da je konkurs objavljen krajem aprila, prvi deo prijava će obuhvatiti ceo maj i taj deo aprila. Otvaranje prijava je već počelo, ali donošenje konačne odluke za taj period će biti nakon otvaranja svih prijava koje se dostave do kraja meseca maja. Očekuje se da se odluka donese u periodu od pet dana nakon otvaranja svih prijava, a zatim da se potpišu ugovori. Prva isplata za prvu grupu poljoprivrednih proizvođača koji su predali zahteve u ovom periodu trebala bi da bude izvršena u roku od osam dana od dana potpisivanja ugovora, kaže Gojgić.

Za podsticaje poljoprivrednim proizvođačima izdvojeno 41 milion dinara

Vladimir Gojgić očekuje da će sredstava biti do kraja konkursa ako se konkurisanje nastavi ovim tempom.

– Do sada je stiglo oko 70 zahteva poljoprivrednika, s tim što ove godine nije dozvoljeno sufinansiranje traktora, ali poljoprivrednici mogu konkurisati za poljoprivredne mašine čiji su iznosi dosta manji, pa zbog toga bi trebalo da sredstava bude do kraja konkursa, naravno ukoliko se konkurisanje nastavi ovim tempom i sa ovom vrstom mere. Za ove podsticaje poljoprivrednim proizvođačima izdvojeno je 41 milion dinara, a sufinansiranje od strane Grada je 50 odsto. Kada budu potpisani prvi ugovori ići će se na maksimalan iznos, osim za kupovinu obradivog poljoprivrednog zemljišta gde je podsticaj 30 odsto, a maksimalan iznos 500.000 dinara, navodi Gojgić.

 

POSTAVI ODGOVOR