[rstr_selector]
Foto: Dženarika Info

Prvi decembarski dan sunčan i topliji

Vremenska prognoza

Posle oblačnog i ponegde maglovitog jutra, u većem delu Srbije će biti pretežno sunčano i toplo vreme za početak decembra. Magla se ponegde po kotlinama može zadržati duže tokom prepodneva. Duvaće slab i umeren južni i jugozapadni vetar, a najviša dnevna temperatura biće između 6 i 16 stepeni.
U Čačku će danas biti pretežno sunčano i toplije vreme nego juče. Vetar će biti slab jugozapadni, a najviša dnevna temperatura oko 11 stepeni.

Elektrosnabdevanje

Zbog radova na dalekovodu, bez električne energije biće porošači u Viljuši potes Kremenac i Mandići brdo i Kaonik u delu Banjice. Radovi će se izvoditi od 08:00 do 16:00 časova.
U Ivanjici su takođe planirani radovi na dalekovodu zbog kojih će 08:00 do 16:00 časova bez električne energije biti potrošači u Lisi zasoci Ajdačići, Milovanovići, Marići, Stara Fabrika i Šarčevići, kao i u Prilikama Đurići, Varjače, Prilički Kiseljak, Arapovića Polje i Pejovići.

Vodosnabdevanje

Na vodovodnoj mreži u Čačku nema većih kvarova, registrovan je jedan u Ulici 507 u Ljubiću, gde je u toku pre podneva, za vreme radova na saniranju, moguće kratkotrajno isključenje vode. U Gornjem Milanovcu se beleži uredno vodosnabdevanje, a otklonjen je i kvar na toplovodnim instalacijama u stambenoj zgradi u Hajduk Veljkovoj ulici pa je normalizovana i isporuka toplotne energije za sve objekte su priključeni na sistem daljinskog grejanja iz kotlanica u Lominoj i Železničkoj ulici.

Hitna pomoć

U hitnoj pomoći u Čačku u toku prethodna 24 sata lekari su pregledali 14 pacijenata, a obavili su 35 intervencija na terenu. Milanovačka hitna pomoć imala je ukupno 24 intervencije, od toga osam kućnih poseta, a 16 pregleda je evidentirano u ordinaciji.

Bioprognoza

Usled biometeoroloških prilika oprez je neophodan kod osoba sa varirajućim krvnim pritiskom i psihičkim tegobama. U jutarnjim satima u oblastima sa maglom izvesne tegobe mogu osetiti i astmatičari. Od meteoropatskih reakcija moguće su pospanost i promenlјivo raspoloženje. Savetuje se umerena fizička aktivnost i slojevito odevanje.

Stanje na putevima

Prestanak snežnih padavina doprineo je boljoj prohodnosti puteva u jugozapadnim i zapadnim krajevima srbije, ali su na njima i dalje ostali zimski uslovi vožnje. Zbog jakog mraza i ugaženog snega i leda na putevima u planinskim predelima postoji opasnost od proklizavanja vozila, a magla jutros usporava saobraćaj u pojedinim krajevima Srbije.
Radovi na sanaciji kolovoza na deonici Bumbarevo Brdo – Mrčajevci produženi su do 31. decembra, a izvode se od 8 do 17 časova. U zoni radova saobraćaj se odvija naizmeničnim propuštanjem vozila, koje je regulisano semaforskom signalizacijom.
Na putu od Spomen parka u Čačku ka Guči, gde je u toku rekonstrukcija kolovoza, saobraćaj se od 7.00 do 17.00 časova odvija uz naizmenično propuštanje vozila. Radovi bi trebalo da budu završeni za desetak dana.
Zbog radova na popravci oštećenja na železničkom mostu pruge Kraljevo – Požega, koji se nalazi u blizini brane u Međuvršju i prolazi iznad magistralnog puta Čačak – Ovčar Banja, do 22. decembra saobraćaj će se odvijati jednom kolovoznom trakom naizmeničnim propuštajem vozila. Na ovom mestu je potrebna dodatna opreznost jer je vidljivost zbog česte magle smanjena.
Vozila se naizmenično propuštaju i na deonicama Preljina – Mrčajevci, Kragujevac – Aranđelovac, preko prevoja Svetinja, kao i na putu Kraljevo – Ušće u mestu Progorelica.
Prema podacima Uprave grančne policije na putničkim terminalima nema dužih zadržavanja, a teretna vozila na graničnim prelazima ka Mađarskoj, Hrvatskoj i Bugarskoj čekaju više sati.

 

Поделите вести