Претрага
[rstr_selector]

Prvo tretiranje protiv kruškine buve

S prvim toplijim danima i temperaturama iznad nule usledile su i prve aktivnosti u zasadima čačanskih voćara, pre svih proizvođača kruške. Prema izjavi agronoma Vesne Nišavić Veljović, savetodavca u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Čačak, sadašnji vremenski uslovi naročito pogoduju razvoju kruškine buve, koja, ako se ne suzbija, može da napravi veliku štetu u voćarskim zasadima.

Kruškina buva je najštetniji parazit koji se sreće na stablu kruške.

“ Kruškina buva zimu preživi kao odrasla jedinka dobro skrivena u voćnjaku, a njena aktivnost počinje već s prvim toplijim danima. Dovoljno je da svega tri dana dnevne temperature budu iznad deset stepeni,pa da se jedinka ove štetočine pari, a nakon samo 10 do 14 dana, iz položenih jaja izleći će se larve.“ – objašnjava Vesna Nišavić Veljović i dodaje da su se u voćnjacima već pojavile preživele jedinke, zbog čega je neophodno da voćari odmah obave prvo treriranje svojih voćnih zasada.

Ona naglašava važnost prvog prskanja voćnjaka, upravo iz razloga što će jedino pravovremeni tretman preparatima za prskanje omogućiti efikasno suzbijanje preživelih zimskih formi štetočina. Savetodavac istovremeno naglašava da se time značajno umanjuje i brojnost narednih generacija ovog, za krušku, najopasnijeg parazita:

“ Za prvo tretiranje koristi se kombinacija od tri odsto mineralnog ulja i insekticida iz grupe „piretroida“, kao što su „cipkord“, „fastak“, „megatrin“ u koncentarciji nešto malo jačoj od 003 do 004 procenta.“ – savetuje Vesna Nišavić Veljović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести