Računi za grejanje mnoge će ohladiti

Računi za grejanje mnoge će ohladiti

Za dve i po hiljade Čačana koji su ugradili kalorimetre u svoje stanove počinje posebna naplata očitavanja ovih uređaja; u JKP „Čačak“ kažu da oni ne mogu da obave ova očitavanja jer nemaju softvere za njih

0

Nakon primedbe Državne revizorske institucije i Nadzornog odbora, Javno komunalno preduzeće za grejanje „Čačak“ počinje da naplaćuje očitavanje kalorimetara. Na početku grejne sezone, 2.500 Čačana koji ove uređaje imaju u svojim stanovima suočeni su sa novim troškom koji za sedam meseci iznosi 24 evra. Za dve vrste kalorimetara Čačani će se ove zime upoznati i sa dve agencije koje za njihovo čitanje imaju odgovarajuće softvere. Radovan Gostiljac iz Sektora za naplatu grejanja, kaže da građani mogu da izaberu da ne plaćaju čitanje potrošnje na kalorimetrima, ali će u tom slučaju plaćati potrošnju po kvadratnom metru.

– Građani imaju mogućnost neočitavanja potrošene toplotne energije, ali će onda plaćati obavezu po prosečno potrošenoj energiji po kvadratnom metru. To znači da se time gubi sve što je ulagano do sada i da građani sami sebi oduzimaju pravo na štednju, kaže Gostiljac.

Zašto nisu kupljeni i softveri?

Sa jedne strane, građani štede zahvaljujući kalorimetrima, a sa druge im se troškovi povećavaju jer čačansko preduzeće za grejanje nema kontrolu nad kalorimetrima.

– Mi nemamo softvere i ne možemo mi da očitavamo, već očitavanje vrše kontrolori. Nije to klasično očitavanje onoga što piše na kalorimetru nego postoji razlika između onoga što lično potroši korisnik grejanja i onoga što mi i dalje besplatno očitavamo, a to je očitavanje centralnih merača u podstanici. Taj račun i način rada softverski su uređeni, a mi nismo vlasnici softvera niti možemo da ih otkupimo, rekao je Gostiljac.

POSTAVI ODGOVOR