Radarski centar Užice juče dejstvovao u Lučanima, Arilju i Priboju

Radarski centar Užice juče dejstvovao u Lučanima, Arilju i Priboju

Čačak ima najviše raketa po protivgradnoj stanici, a Arilje najveći broj dana sa dejstvom; najkasnije do 21. juna RHMZ obezbeđuje novu količinu protivgradnih raketa

0

U Radarskom centru u Užicu danas je potvrđeno da su protivgradni strelci juče dejstvovali na teritorijama opština Lučani, Arilje i Priboj. Dragomir Krljanac, koordinator ovog Centra, kaže da je dejstvovalo 10 protivgradnih stanica sa 21 raketom.

– Najviše raketa juče je ispaljeno u Arilju, a slede Lučani, pa na kraju Priboj. Nigde nije bilo štete, imali smo uglavnom pojave sugradice i poneko sitno zrno grada, veličine zrna kukuruza ili manjeg lešnika i to samo na tri stanice. Te tri stanice nalaze se na teritorijama Arilja i Priboja. Ujedno, jučerašnje dejstvo je jedino dejstvo protivgradnih stanica koje pripadaju Radarskom centru Užice. Tačno je da smo imali tri dana sa praćenjem, odnosno strelci su bili na protivgradnim stanicama, ali oblaci nisu ispunjavali kriterijume za dejtvo, kaže Krljanac.

Arilje prednjači po broju dana sa dejstvom

Koordinator Radarskog centra Užice potvrdio je informaciju da Čačak ima najveći prosečan broj protivgradnih raketa po jednoj stanici i dodao da odmah iza dolaze Lučani.

– Čačak ima 11,4, a Lučani 9,8 raketa po stanici. Ali, imamo recimo zanimljivu situaciju u Arilju. Oni su imali zalihu raketa od prošle godine, a opština je kupila solidan broj ove godine. Međutim, opština Arilje je imala najveći broj dana sa dejstvom protivgradnih strelaca u ovoj godini pa je njen utrošak u ovoj protivgradnoj sezoni, od početka do danas, 100 raketa. Zato se njihov prosek sada sveo na 3 i po rakete po stanici, a bio je sličan Čačku i Lučanima. Znatno slabiji prosek je na onim teritorijama gde lokalne samouprave nisu kupovale rakete, kao što je slučaj u Užicu, Bajinoj Bašti, Čajetini i Priboju, kaže Krljanac.

Krljanac dodaje i da će Republički hidrometeorološki zavod najkasnije do 21. juna nabaviti dodatnu količinu raketa za ovu sezonu, koje će zatim biti raspoređene po protivgradnim stanicama u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR