Radnicima FRA nove kazne zbog ometanja izvršitelja da preuzme pogon

Radnicima FRA nove kazne zbog ometanja izvršitelja da preuzme pogon

Prvobitne novčane kazne su plaćene, ali kako se pokušaj preuzimanja pogona nastavlja a radnici ne odstupaju od rešenosti da sačuvaju fabriku, izrečene su im nove novčane kazne na koje je uložena žalba

0

Višemesečni napori sudskih izvršitelja da preuzmu pogon „Kuglična vretena” Fabrike reznog alata još uvek traju. U tome su ih više puta do sada sprečili radnici ove fabrike, koji su zbog toga kažnjeni.

– Radnici su od Privrednog suda najpre kažnjeni sa po deset hiljada dinara, međutim izvršni sudija Dragica Urošević je preinačila to u kaznu zatvora od deset dana, to je bilo protivzakonito jer Privredni sud nema pravo da izriče kaznu zatvora, već samo novčane kazne, ali je ona to uradila da bi zastrašila radnike da ne izlaze da štite svoja radna mesta i imovinu države. Zbog toga smo uložili žalbu koja je usvojena i ponovo je vraćena prvostepena presuda – novčana kazna od deset hiljada dinara koju smo mi već platili. Takođe, imamo informaciju da je Dragica Urošević ispunila uslov za penziju i da će ovaj predmet preuzeti drugi izvršni sudija koji će se verovatno drugačije ponašati, odnosno neće sprovoditi izvršenje ovako ažurno na svakih 20 dana, kaže Dušan Đelić, predsednik Industrijskog sindikata FRA.

Čekaju odgovor na žalbu povodom novih kazni

U celom slučaju najviše zabrinjava izostanak reakcije države koja je većinski vlasnik strukture kapitala. Zbog toga što uporno brane objekat od sudskih izvršitelja, radnici su drugi put kažnjeni sa po 20 hiljada dinara.

– Mi smo i na tu kaznu uložili žalbu i prigovor, međutim još uvek nije doneta odluka povodom toga. Iz prakse možemo da zaključimo da ćemo opet biti novčano kažnjeni, sada sa po 20 hiljada dinara, kaže Đelić.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR