Radojević i dalje podržava Nebojšu Jovanovića

Radojević i dalje podržava Nebojšu Jovanovića

0

Odgovornost Nebojše Jovanovića, direktora Gradca, za donošenje pojedinih odluka u ovom javnom preduzeću, već danima su tema kojom se bave opozicione, ali i vladajuće strukture u Čačku.

Jovanovićevim rukovođenjem Gradcom su se u međuvremenu bavili anketna komisija Skupštine grada, odbornici, kao i gradski javni pravobranilac, međutim njihovi nalazi su ostali nedostupni javnosti.

Nebojši Jovanoviću se zamerju dva sporna ugovora i to sa firmom „Toming consulting“ i drugi vezan za način na koji je prodato građevinsko zemljište u naselju Kaluđerice, a na sednicana Gradskog veća se moglo čuti da je grad u ovim poslovima oštećen za više stotina hiljada evra.

Jovanović je na rukovodeće mesto strateškog javnog preduzeća u Čačku došao na preporuku poslanika Aleksandra Radojevića, tadašnjeg poverenika Srpske napredne stranke u Čačku, koji je rekao da će on snositi odgovornost za Jovanovićev rad.

O brojnim optužbama koje stižu na Jovanovićev račun, Radojević kaže:

– Nebojša Jovanović je vrlo sposoban čovek koga sam ja predložio da obavlja funkciju direktora najvažnijeg gradskog javnog preduzeća. Gradac u poslednjih petnaestak godina nikada nije tako dobro poslovao kao nakon preuzimanja rukovođenja Jovanovića, a to se može veoma lako i proveriti u samoj firmi. Reč je o vrlo uspešnoj naplati starih dugovanja koja su se vukla godinama. Svedoci smo da u poslednje tri godine, od kada mi sa jednom četvrtinom participiramo u gradskoj vlasti, u Čačku praktično ništa nije urađeno – osim onoga što je urađeno uz trud, zalaganje i posredovanje gospodina Jovanovića. Najnovija dešavanja vezana za Toming inženjering su toliko stara da su postala i arhaična. Verovali ili ne, ta tri hektara su izvlašćena davne 1984. godine. Grad Čačak je tada to zemljište kupio za izgradnju stambenih objekata i proširenje ulice, ali to je stajalo sve do 2000. godine, kada je tužbom zbog neprivođenja nameni, parcela vraćena prethodnom vlasniku, a za jedan deo zemljišta čak su mu date i neke pare. Nakon toga grad ponovo donosi odluku da tu istu parcelu kupi od istog čoveka i ponovo se troše narodne pare, ali ponovo grad ne uspeva da je privede nameni niti da dovde nekog investitora, dok je konačno nije prodao privatnom licu iz Čačka. Taj čovek ima ime i prezime i on je kao nekadašnji vlasnik te parcele upisan u katastarske knjige, a to privatno lice je, pre dve godine uz posredovanje gospodina Jovanovića prodalo tu parcelu Toming inženjeringu za 1.5 miliona evra. Kada je reč o prozivkama na račun Jovanovića, da je oštetio gradsku kasu, pa budžet je poslednjih 15 godina već oštećen za nekoliko miliona evra koji su dati za sve ove silne kupovine parcele u Aveniji. Budžet je oštećen i time što na toj lokaciji nije izgrađeno ništa, već parcela stoji punih 20 godina. Onog trenutka kada je investitoru ponuđena nekakva stimulacija, on je uložio oko 3.5 miliona evra i zaposlio oko 100 radnika, onda je neko počeo da se buni. JP Gradac je odradilo sve po zakonu, a sa odlukama koje su tamo donošene bili su upoznati svi relevantni činioci, gradsko veće, pravobranilac i ostali – rekao je Aleksandar Radojević.

POSTAVI ODGOVOR