Radojević: Ne verujem da će vlast u Čačku uvažiti mišljenje Poverenika

Radojević: Ne verujem da će vlast u Čačku uvažiti mišljenje Poverenika

- Ako je neko spreman da krši Ustav uz upozorenje, onda će verovatno biti spreman da prekrši i mišljenje nadležne državne institucije, kaže Aleksandar Radojević, lider Grupe građana „Za napredniji Čačak“

0
Aleksandar Radojević

Iako je iz kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti stiglo mišljenje da su neki delovi novog skupštinskog Poslovnika u Čačku protivzakoniti, doktor Aleksandar Radojević, lider Grupe građana „Za napredniji Čačak“, ne očekuje da će ovdašnje gradske vlasti to mišljenje uvažiti. On svoje uverenje objašnjava činjenicom da je skupštinsko rukovodstvo pre usvajanja Poslovnika bilo upozoreno na nezakonitost.

– S obzirom na to da sam ih lično sa govornice upozorio na član Zakona koji krše, s obzirom na to da sam ih krajnje argumentovano upozorio da samim tim krše i Ustav i s obzirom na to da su oni, uprkos svemu tome, izglasali i sporni član i ceo Poslovnik kao protivzakonit i protivustavan, ne očekujem da će se na ovu novonastalu situaciju obazirati. Ako je neko spreman da krši Ustav uz upozorenje, onda će verovatno biti spreman da prekrši i mišljenje nadležne državne institucije, kaže Radojević.

Širenje anarhije

Lider Grupe građana „Za napredniji Čačak“ kaže da će, osim traženja ocene ustavnosti Poslovnika, naredni korak čačanske opozicije najverovatnije biti i traženje personalne odgovornosti predsednika i sekretara Skupštine Čačka.

– Njih dvojica su zaduženi da brinu o zakonitosti rada Skupštine, zakonitosti postupanja na sednicama i o zakonitosti izglasavanja i donošenja svih akata koje donosi gradski parlament. Skupštinsko rukovodstvo u Čačku je građanima poslalo poruku da se zakon može kršiti čak i ako te neko upozori da to ne činiš. To bi bilo kao kada bi neko učinio neko krivično delo iako je upozoren da to ne čini, pa se onda izvinio i sve mu bilo oprošteno. Sve to je apsolutno nedopustivo i predstavlja širenje anarhije, rekao je Radojević.

POSTAVI ODGOVOR