Radovi Petra Lubarde od večeras pred čačanskom publikom

Radovi Petra Lubarde od večeras pred čačanskom publikom

Čačanskoj publici će biti predstavljeno 26 radova koji potiču iz svih faza Lubardinog stvaralaštva, kao i bogata arhivska građa na dokumentarnim panoima

0

Povodom obeležavanja 110 godina od rođenja jednog od najznačajnijih predstavnika nacionalne moderne umetnosti XX veka, Petra Lubarde, večeras u 20.00 časova u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović” u Čačku biće otvorena izložba pod nazivom „Petar Lubarda 1907-1974-2017”.

Prema rečima Dine Pavić, istoričara umetnosti – kustosa iz Kuće legata u Beogradu, izložba je nastala u saradnji Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Kuće legata, a zasnovana je na ideji da se prikaže još jedna etapa višegodišnjeg projekta Spomen-zbirke „Pavle Beljanski – prijatelj umetnika”, ali i da se naglasi značaj dva legata koji čuvaju Lubardina dela.

– Pavle Beljanski je bio naš uvaženi diplomata, kolekcionar i veliki ljubitelj umetnosti. U njegovoj kolekciji postoje radovi Petra Lubarde iz perioda pre Drugog svetskog rata, tako da su se povezali sa nama koji imamo radove nastale nakon rata. Publika će imati priliku da vidi ovu svojevrsnu retrospektivnu izložbu na kojoj će, između ostalog, biti prikazani i radovi iz Umetničke zbirke Srpske akademije nauka i umetnosti, Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci i iz privatnih kolekcija, kaže naša sagovornica.

Radovi iz svih faza Lubardinog stvaralaštva

Čačanskoj publici će biti predstavljeno 26 radova koji potiču iz svih faza Lubardinog stvaralaštva, kao i bogata arhivska građa na dokumentarnim panoima.

– Biće prikazani radovi koji potiču iz njegovog realističnog, intimističkog i međuratnog stvaralaštva, kao i „Glava rudara” iz 1946. godine koja se smatra njegovim svojevrsnim autoportretom. Takođe, publika će imati priliku da vidi jednu od njegovih poznatijih slika, „Kosovski boj”, ali i kasnija dela u kojima on eksperimentiše nitro lakovima, odnosno bojama za automobile, objašnjava Dina Pavić.

Izložba će biti otvorena do 20. maja.

POSTAVI ODGOVOR