Rajko Petrov Nogo laureat Disove nagrade za 2020. godinu

Rajko Petrov Nogo laureat Disove nagrade za 2020. godinu

Nagrada Rajku Petrovu Nogu kao i ostalim laureatima na konkursima 57. Disovog proleća biće dodeljena na svečanosti u Čačku po okončanju vanrednog stanja i u skladu sa odlukama nadležnih institucija

0

Ovogodišnji laureat Disove nagrade je pesnik Rajko Petrov Nogo, rodom iz Borija kod Kalinovika u Hercegovini, saopštili su iz Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis”.
Odbor 57. Disovog proleća i žiri Disove nagrade je doneo jednoglasnu odluku da Disovu nagradu dodeli ovom pesniku za njegovo celokupno stvaralaštvo, a povodom tri pesničke knjige koje je objavio u 2019. godini: „Moždani udar”, „Dokumentarni detalji” i „Pozni stihovi”. Ovim knjigama Rajko Petrov Nogo je pesnički obeležio prethodnu godinu i tako obavezao žiri da upiše njegovo ime među dobitnike Disove nagrade – ime koje je toj nagradi više nego upadljivo nedostajalo.
Nagrada laureatu Disove nagrade, Rajku Petrovu Nogu, kao i ostalim laureatima na konkursima 57. Disovog proleća za nagradu Mladi Dis, esej o Disu i literarnim učeničkim radovima, biće dodeljena na svečanosti u Čačku po okončanju vanrednog stanja i u skladu sa odlukama nadležnih institucija.

Biografija ovogodišnjeg laureata

Rajko Petrov Nogo je rođen 13. maja 1945. godine u Borijama kod Kalinovika, u Hercegovini. Osnovnu školu završio je u Nevesinju, a Učiteljsku školu 1963. godine u Sarajevu. Na sarajevskom Filozofskom fakultetu diplomirao je 1968. godine na odseku za Jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik. Magistrirao je 1977. godine, na Filološkom fakultetu u Beogradu.
Radio je kao urednik u Izdavačkom preduzeću Veselin Masleša od 1972. do 1982. godine, zatim kao urednik beogradskog BIGZ -a od 1982. do 1999. godine.
Preselio se 1982. godine iz Sarajeva u Beograd.
Od 2000. godine predaje poeziju i kritiku na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Za dopisnog člana Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske izabran je 27. juna 1997, a za redovnog 21. juna 2004. godine. Član je Udruženja književnika Srbije.
Među značajnije zbirke pesama Rajka Petrova Noga ubrajaju se Zimomora (1967), Zverinjak (1972), Rodila me tetka koza, pjesme za djecu (1977), Bezakonje (1977), Lazareva subota (1989), Na kapijama raja (1994), Nek pada snijeg gospode (1999), Neodremano oko (2002), U Vulovome dolu – izabrane i nove pjesme (2005), Moždani udar (2019), Dokumentarni detalji (2019). Priredio je Srpske junačke pjesme, Antologiju srpskih junačkih pjesama, Pjesme Alekse Šantića, Poeziju i prozu Branka Ćopića, Sonete i poeme Skendera Kulenovića, Oči na oba sveta – izbor iz poezije i putopisne proze Jovana Dučića…
Autor je memoarske proze Zapiši to Rajko (2011), knjige eseja Zapiši i napiši, S mene na uštap, a Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani” iz Kraljeva je 2004. godine priredila zbornik Rajko Petrov Nogo – pesnik.
Dobitnik je 23 pesničke nagrade među kojima su najznačajnije: Nagrada Petar Kočić, Brankova nagrada, Zmajeva nagrada, Nagrada Vukove zadužbine, Nagrada Milan Rakić, Nagrada Branko Miljković, Nagrada Isidora Sekulić, Nagrada Meša Selimović, Nagrada Despotica Mati Angelina, Nagrada Jelena Balšić…

POSTAVI ODGOVOR