Претрага
[rstr_selector]

Rastu vodostaji u Moravičkom okrugu

Republički hidrometeorološki zavod juče je izdao crveno upozorenje vezano za količinu padavina prognoziranu za danas i sutra, a Dragiša Broćić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije Moravičkog okruga, kaže da se upozorenje u našem okrugu uglavnom odnosi na opštine Ivanjica i Lučani.

– Iako kiša neprekidno pada od sinoć, padavine, srećom, nisu tako jake kao što je bilo najavljeno. Došlo je porasta svih vodostaja, ali nema plavljenja i trenutno nema ni opasnosti od plavljenja objekata. Bjelica je porasla pola metra, Moravica jedan, Čemernica 70 cm, a Zapadna Morava je jedina koja i dalje raste. Do sada je nivo ove reke porastao za jedan metar i ima tendenciju daljeg rasta. Ipak, naglašavam da u celom okrugu trenutno nema ugroženih objekata. Pratićemo situaciju tokom dana i već imamo ekipe razmeštene na terenu. Oni su spremni da informišu građane i evakuišu ih u slučaju opasnosti, rekao je Broćić.

„Izlivanja kojih je bilo u okruženju neće uticati na naš okrug“

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije Moravičkog okruga, naglasio je da izlivanja reka koje su zabeležena južno i jugoistočno od našeg okruga nemaju mnogo veze sa nama, osim što, eventualno, mogu da ometaju saobraćaj.

– Na teritoriji našeg okruga za sada nemaizraženih problema. Ukoliko se ostvari ono što je za danas i noćas prognozirano, verujem da se situacija neće komplikovati. Ipak, znam da stvari uvek mogu da krenu po zlu i upravo zbog toga su naši pripadnici locirani na nekoliko mesta širom okruga. Pripadnici naše službe nalaze se na mestima koje mi prepoznajemo kao kritična i koja nam daju određene pokazatelje šta bi se gde moglo desiti. To su lokacije u Krstacu, Viči, Kratovskoj steni i na Čemernici, Despotovici i Dičini. Oni prate situaciju i ako bude bilo potrebe na vreme ćemo alarmirati sve nadležne službe, istakao je Broćić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *