Raznolik i varirajući rod šljiva

Raznolik i varirajući rod šljiva

U Moravičkom i delovima Zlatiborskog okruga ovogodišnji rod šljiva izuzetno je raznolik – dok zbog poznih prolećnih mrazeva u višim predelima skoro da nema roda ovog voća, u nižim su stabla prerodila

0

Berba i otkup šljiva, naročito ranih sorti je u toku, ali je rod varirajići, tvrdi Branko Tanasković, savetodavac za voćarstvo iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Čačku. On kaže da su ovogodišnji rod, ali i njegov kvalitet, uslovljeni pojavom poznih prolećnih mrazeva i uticajem grada.

– Obilaskom terena uverili smo se da je pozni prolećni mraz evidentno osujetio rod šljive u Moravičkom i delu Zlatiborskog okruga što je posebno izraženo u ariljskom kraju. Tamo govorimo o rodu smanjenom za čak 80 i 90%, a slična situacija je i u velikom delu Dragačeva. U Čačku i okolini rod je različit, odnosno na višim nadmorskim visinama prinosi su znatno umanjeni, dok je na nižim nadmorskim visinama dosadašnji rod, recimo čačanske lepotice, natprosečan. Sa jedne strane imamo te više predele gde čak ima i zasada sa kojih proizvođači nemaju ni za svoje kućne potrebe, a sa druge niziju gde nisu vidljive posledice poznih prolećnih mrazeva, kaže Tanasković.

Raznolike i otkupne cene

Što se otkupnih cena kilograma šljive tiče, Tanasković naglašava da je i ona veoma raznolika.

– Čačanska rana sorta čiji su plodovi pre svega namenjeni takozvanoj stonoj potrošnji koja je zastupljena sa veoma malo rodnih površina i rodnih stabala uopšte, ali i veoma problematičnim prinosima u već postojećim zasadima, otkupljivana je po ceni od 100 do 120 dinara po kilogramu ekstra klase. Istovremeno, proizvođači čačanske lepotice ni ove godine nisu bili zadovoljni otkupnim cenama jer su kilogram svojih proizvoda prodavali za 20 ili 40 dinara. Tek sledi berba sorti stenli i čačnska rodna, mada je negde na osunčanijim mestima i počela, a prvi pokazatelji govore o prosečnom rodu, ali i o nezadovoljavajućoj ceni, rekao je Tanasković.

POSTAVI ODGOVOR