Renovirana kafana „Car Lazar” oživeće duh starih vremena

Renovirana kafana „Car Lazar” oživeće duh starih vremena

I pored svih radova koji su obavljeni spolja i iznutra, ovaj najstariji ugostiteljski objekat u Čačku zadržaće duh i izgled stare srpske kafane 

0
Foto: Marija Lukić

Restauracija najstarije čačanske kafane, „Car Lazar”, koja se radi pod nadzorom kraljevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, polako se privodi kraju.

Pored uređenja terase i spoljašnosti objekta, prethodna dva i po meseca radilo se i na promeni enterijera. Za taj deo posla je zadužena Marija Lukić, vlasnica studija „Šabi šik dizajn”, koja je ovaj ambijent oplemenila brojnim detaljima koji ističu duh prošlih vremena.

Foto: Marija Lukić

– Moj zadatak je bio da unesem malo topline i živosti u enterijer kafane, a taj posao sam prihvatila sa velikim zadovoljstvom jer mi je čast da radim na najstarijem objektu u gradu. Sve je urađeno ručno, nismo koristili nikakve mašine. Uradili smo kompletne drvene obloge, promenili smo boju – išli smo na varijantu što svetlijih prirodnih zemljanih tonova. Na takvu boju smo mogli da dodajemo još različitih starih srpskih boja –  zelenu, bakarnu, tirkiznu. Uneli smo tri do četiri komada nameštaja koja sam restaurirala, a oni su urađeni u zelenim tonovima. Takođe, preramili smo fotografije, uradili smo plafon, a ostalo je još da se promeni rasveta. Kompletno je zamenjen šank kako bi se uklopio sa celim enterijerom, a ubačen je i jedan kamin na kome bih danas trebalo da završim radove. Cilj nam je da gosti osete stari boemski duh Čačka, pa zbog toga ništa nije urađeno moderno, već sa starinskim efektom. Spolja je sanirana i ograda koja sada ima božanstveni sjaj. Kada uđete u restoran, imate osećaj da ste ušli u jedan boemski trougao našeg grada, kaže Marija Lukić.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR